Диса унифлора – Disa uniflora

0

Автор HobbyKafe | Секция 1.2 Орхидеи и бромелии | Дата 25-02-2010

Disa uniflora е земна орхидея. Съществуват доста видове. 300 вида от този род са разпространени в Централна и Южна Африка. Цъфтят през юни-юли в различни цветове-червени, оранжеви, розови, жълти и бели.

Температура: За предпочитане да не замръзва, между 0 и 35 градуса по Целзий, кореновата система винаги под 25 градуса по Целзий. Издържа до -3 градуса. Колкото е възможно да се избягва затоплянето на кореновата система, на практика пълна светлина през лятото, 50% през зимата. Виреят добре на хладно и сенчесто място. Не понасят добре краткотрайни високи температури и сух въздух.

Влажност: На въздуха поне 50%. Субстрата да е винаги влажен, никога да не му се позволява да изсъхне.
Качество на водата: Най-важният фактор в отглеждането на Disa, много ниско количество соли, винаги с проводимост под 250µ Siemens. рН на водата би трябвало да бъде между 4,5 и 6,5. 5,4 е идеалното за водата за напояване. В повечето случаи дъждовната вода е много подходяща.
Пресаждане: През есента, когато старото стъбло умира и новото е вече добре развито.

Субстрат:
Чист промит кварц, качество-пясък за аквариум, 1 до 2 мм големина на частичките, 2 до 5 мм за дренажа и за покриването. Сфагнум мъх, торф, перлит и пемза могат да се използват смесени, но тези вещества след време дестабилизират рН. Да се обръща специално внимание на натрупването на соли в субстрата. Редовното поливане с вода с много ниско съдържание на соли е задължително. Много чувствителни към дозите на торене.

Защита: Избягвайте вредителите и болестите като създавате добре балансирани условия за растеж и колкото е възможно повече движение на въздуха (проветряване). Никога не използвайте силни разтвори, тъй като листата на Disa са много чувствителни. Насекомите могат лесно да бъдат контролирани чрез месоядни растения (нуждаещи се от същите условия за отглеждане) и лепкави капани.

Блеки » Сря Яну 27, 2010 7:57 pm

Disa

Коментирайте тази статия

* Задължително поле