Циприпедиум – Cypripedium – Орхидея Пантофка

1

Автор HobbyKafe | Секция 1.2 Орхидеи и бромелии | Дата 27-02-2010

Циприпедиум (Cypripedium) е род от 47 вида. Земна орхидея често с много цветове на едно стъбло. Срещат се предимно в по-студения климат на Северното полукълбо, в Северна Америка, Европа и Азия. Някои растат в тундрата на Аляска и Сибир, което е необичайно студено местообитание за орхидеи. Те могат да издържат на екстремно студено, отглеждане в снега и цъфтят когато снегът се стопи. В дивата природа са на изчезване, поради намаляващите им местообитания. Наричат ги Дамски пантофки. Родът има дълга история, датираща от 2500 години в Далечния Изток, където са били използвани за лекарство.
Почва никога не трябва да изсъхне напълно, дръжте добре поливано, но не и стоящо във вода. Наторявайте редовно по време на настъпването на пролетта, използвайте търговски минерални торове в една четвърт от нормалната концентрация.

Важно: Да не се използват торф и органични торове!!!
Расте на полусянка, без пряка слънчева светлина на обяд. Изисква 2 до 3 часа директни слънчеви лъчи през ранното утро или късния следобед и да бъде покрито с шарена сянка през останалата част на деня. Подходящо засаждане е това, близо до порастнали дървета. Те са горски растения и затова предпочитат хладни места, които не стават твърде сухи и горещи през лятото. Места, където процъфтяват папрати също са подходящи за дамските пантофки.
Почвата, в която растението се отглежда, би трябвало да се поддържа с неутрално рН (тоест рН 6,5 – 7,5)
Засаждането на земните орхидеи с добър дренаж е много важно. Изберете саксия, която ще побере корените и нарастването им за около 2 години, но не повече. Убедете се, че тя има дренажни отвори. Саксията трябва да е пластмасова, за предпочитане черна. Ризомата се засажда по следния начин:
Най-отдолу 5 см. дренаж от керамзит, след това се слага 8 см. микс, поставя се ризомата с кълнчето нагоре и се затрупва изцяло, най-отгоре се слагат 2 см. дребни камъчета или пемза.

Тук е показано как се засажда и нужните материали: http://www.w-frosch.de/Cypris/Kultur/plant.htm
Микс първи вариант: 40% Seramis, 40% перлит, 10% кори, 10% почва.
Смес от Seramis (изпечени пръстени,глинени гранули) и перлит, от които 80% – повече Seramis при по-сух континентален климат, по-малко при по-влажен крайморски климат, но обикновено 40% на 40%, 10% компост от кора от дърво, 10% стерилизирана глинеста почва. Да се избягва мъх, торф и компостен материал от всякакъв вид, освен едър пясък. Първите три от изброените загниват и освобождават хранителните вещества прекалено бързо, а пясъка прецежда водата остава мокър прекалено дълго.
Микс втори вариант: 1 част глинена почва, 3 части едър кварцов пясък, 1 част кори и сфагнум, 1 част Seramis(ситен керамзит).
Микс трети вариант: 2 части едър пясък, 6 части перлит, 2 части почва микс.
Източници: http://www.w-frosch.de/Cypris/Kultur/plant.htmhttp://ryans-garden.blogspot.com/2009/0 … ecome.html
Форум в който има подробна информация за зимуване в хладилник, температура и всичко за отглеждането: http://www.cypripedium.de/forum/

Блеки » Чет Яну 28, 2010 3:13 pm

Cypripedium

Коментари (1)

Определено това ще е следващата орхидея която ще си поръчам.

Коментирайте тази статия

* Задължително поле