Брасия – Brassia

0

Автор HobbyKafe | Секция 1.2 Орхидеи и бромелии | Дата 27-02-2010

Бразия (Brassia) са епифитни орхидеи от Америка.Те са около 35 вида, с ареал от Флорида до Южна Америка. Растат във влажните гори на надморска височина до 1500 м. Могат да станат доста големи. Цветоноса излиза от основата на новата псевдобулба и може да достигне до един метър на дължина. Бразия се нарича също „паяк орхидея“ в резултат на дългите и остри листа на цветовете, които приличат на паяк.

СВЕТЛИНА: Нека мястото на Бразия е много светло, но да се избягва излагането на преки слънчеви лъчи. Изисква много и ярка светлина със засенчване между 11 и 3 наобяд. Ориентир е цветът на листата, ако са тъмнозелени, значи светлината е недостатъчна. Твърде силна слънчева светлина може от друга страна да предизвика пожълтяване на листата.

ТЕМПЕРАТУРА: Хибридите са като цяло умерени орхидеи: температури 23-25ºС през деня и 13-16ºС през нощта. Уверете се, че имате добра температурна разликата между деня и нощта(10ºС), за да може вашите брасии да цъфтят.

ПОЛИВАНЕ И ВЪЗДУШНА ВЛАЖНОСТ: По време на периода на растеж е необходимо обилно поливане, обикновено през пролетта и лятото. Субстрата да не пресъхва напълно между поливанията, но никога не трябва да се задържа вода. През зимата се отглеждат на по-сухо.
Предпочитат влажност на въздуха 60% и отглеждането им на перваза на прозореца в подноси с влажен керамзит е добра идея, ако въздуха във вашия дом е сух. Изискват добра въздушна циркулация.

ТОРЕНЕ: Подхранва се редовно на всеки 2-3 седмици, като по време на цъфтежа и в периода на почивка се прекъсва торенето.

СУБСТРАТ И ПРЕСАЖДАНЕ: Субстрат от кори средна до едра фракция и малко сфагнум, може да е качена и на клон. Пресажда се на всеки 2-3 години или ако почне да се разлага в саксия от 2 до 4 см по-голяма от старата. Добрият дренаж е твърде важен.

За да цъфтят, някои растения се нуждаят от период на покой на хладно. Това е различно за различните видове и хибриди. Обичайни са кръстоските на Brassia с Odontoglossum, Oncidium и Miltonia с цел подобряване на растежа и едрината на цветовете:
Miltassia = Miltonia x Brassia
Aliceara = Miltonia x Oncidium x Brassia
Degarmoara = Odontoglossum x Oncidium x Miltonia x Brassia
Brassidium = Brassia x Oncidium

Блеки » Сря Яну 27, 2010 7:01 pm

Brassia

Коментирайте тази статия

* Задължително поле