Блетила – Bletilla. Земна орхидея. Отглеждане. Засаждане

0

Автор HobbyKafe | Секция 1.2 Орхидеи и бромелии | Дата 03-04-2010

Kingdom: Plantae
Order: Asparagales
Family: Orchidaceae
Subfamily: Epidendroideae
Tribe: Arethuseae
Subtribe: Coelogyninae
Alliance: Calanthe
Genus: Bletilla

Bletilla e род земни орхидеи, съдържащ 9 вида, произлизащи от района на Китай, Япония, Тайван и Виетнам. Цъфтят през пролетта, началото на лятото в лилаво, бяло и жълто.
Блетилите имат репутация на лесни за отглеждане орхидеи за начинаещи. За разлика от повечето тропически епифитни орхидеи, това растение идва от умерените зони и расте в почвата, а не по дърветата и не се налагат извънредни грижи за да расте успешно. Могат да се отглеждат в градината в южните райони, с добра защита зимата могат да издържат и минусови температури. Предпочитат отцедливи влажни почви, които са с високо съдържание на органична материя и никога да не остават сухи. Изисква добър дренаж. Трябва да се поливат пестеливо в началото, а по време на растежа се поливат обилно. Лятото обича топло и полу-сянка, почти ежедневно поливане, почвата да не изсъхва между поливанията. Торят се на 10-15 дни с балансиран тор. Есента листата пожълтяват и опадват. Зимата се мести в хладно помещение с нощна температура не по-ниска от 9гр. През това време се полива много пестеливо, веднъж в месеца по съвсем малко вода. Подходящ субстрат: 2 части торф, 1 част почва за орхидеи(с кори), 2 части едър пясък, перлит и сфагнум. Ризомата на блетилата трябва да се засади на не повече от 5 см. дълбочина в почвата.
Източник: http://www.plantoftheweek.org/week391.shtmlhttp://www.tropicalgardens.it/bletilla.htmlhttp://en.wikipedia.org/wiki/Bletilla

Блеки » Чет Яну 28, 2010 5:27 pm

Bletilla

Коментирайте тази статия

* Задължително поле