Аерангис Лутео Алба Родостикта – Aerangis luteo alba var Rhodosticta. Отглеждане

3

Автор HobbyKafe | Секция 1.2 Орхидеи и бромелии | Дата 25-08-2010

Аерангис Лутео Алба Родостикта – Aerangis luteo alba var Rhodosticta. ОтглежданеАерангис Родостикта (Aerangis luteo alba var. Rhodosticta) е атрактивна миниатюрна орхидея, открита в Екваториална Африка –  Камерун, Конго, Кения, Заир, Танзания, Уганда. Расте в крайречни гори, върху ниски дървета и храсти, на 910- 2200 м. надморска височина, в райони с висока въздушна влажност.
Описание: Малка, моноподиална епифитна орхидея, без псевдобулби. Стеблото е късо, почти не се забелязва от базално разположените тесни листа. Корените най-често са плоски, с тънък веламен, зелени, когато са мокри.
Листа между 6 и 10, ясно зелени,  най-често по-къси от 15 см., леко месести и крехки.
Съцветието обикновено е висящо, може да достигне до 40 см. На цветноса могат да се образуват до двадесет цвята с продължителност на цъфтежната фаза от четири до шест седмици. Този Аерангис е с много ароматни, рядко красиви, най-често кристално бели цветове, в центъра на които е разположено близалце в ярко портокалово. Цветовете могат също да бъдат оцветени в бледо кремаво или жълто, обикновено са с  големина около два и половина сантиметра (един инч). Аерангис Родостикта цъфти през зимния сезон и на пролет.
Отглеждане: Тази африканска орхидея може да бъде отглеждана еднакво добре както в саксия, така и окачена на кора. Ако растението е окачено, трябва да помним, че от особена важност е поддържането на постоянна висока влажност. В противен случай растението се дехидатрира и може да загине. Ако не можем да осигурим високи нива на въздушна влажност, препоръчително е отглеждането в саксия. Като субстрат се използва смес от сфагнум мъх и дребни борови кори, както и дребен кокосов чипс, кокосови влакна, могат да се добавят нишки дъвовидна папрат и парченца въглен . Саксията е добре да е керамична.
Светлина: Условията, необходими за Аерангис Родостикта са подобни на тези, които изисква Фаленопсиса. Подходящо разположение е на източен прозорец, но трябва да се предпазва от преките слънчеви лъчи. Много добре се развива и под изкуствено осветление в орхидариуми и палудариуми.
Температури: Тези мини орхидеи принадежат към топлолюбивите като изисквания. Препоръчителни зимни дневни температури от 21- 27 C (70-80 F) и нощни от 14,5- 18 C (58-64 F ).  Летните температури могат да са с градус – два по-високи.
Влажност: Висока, над 70%. Задължитело е ползването на овлажнител или често опръскване.
Поливане: Най-добре е да се полива с мека, неваровита,  дъждовна или обратно осмозирана вода. Може да се използва и престояла чешмяна вода ако е с pH около 7,5 или по-ниско. Субстрата или подложката, на която е окачено растението, не трябва да изсъхват напълно между две поливания. Преполиването от друга страна може да доведе до кореново гниене и гъбични инфекции. В такъв случай се препоръчва третиране с фунгицид и бактерициден препарат на медна основа.
Торене: Ако аерангиса е окачен на кора, се препоръчва торене със специализиран тор за орхидеи с всяко опръскване. Подходяща формула е NPK 20-20-20. Разтвора се приготвя с половината от дозата тор, указана на етикета от производителя. Добре е предварително да се промие на течаща вода и да се опръсква в последствие с торния разтвор, за да се избегне засоляване.
При отглеждане в субстрат се тори през поливане през летния сезон и на всяко трето поливане през зимата. Торовете за орхидеи не трябва да съдържат урея (карбамид).
Пресаждане: Подходящ сезон за пресаждане е на пролет, след като прецъфти.

Коментари (3)

Над 300 000 вида в природата.У дома трудно се отглеждат-искат специални грижи.А за езика на цветята- орхидеята означава загадъчност. Какво притеснително има?Нищо не крия-пред погледа съм.Цялата от истина.

Aerangis luteo alba има две вариации – Aerangis luteo alba var. luteo alba и Aerangis luteoalba var. rhodosticta.
Всъщност аерангисите са около 60 вида.
Лека вечер 🙂

Аз бих рпедпочел да го гледам в природата.. вкъщи имам около 6 вида цветя, но ако немога да дам необходимите условия на нещо да вирее у нас.. просто не го гледам и му се любувам отдалече..

Хубав сайт. За първи път попадам на него :))

Поздрави и успех!

Коментирайте тази статия

* Задължително поле