Уаби-куса – Wabi-Kusa

2

Автор HobbyKafe | Секция 5.0 Направи си сам | Дата 08-08-2010

Уаби-куса – Wabi-KusaУвод: Точно като бяхте решили че аз за друго не ставам освен да си скъсвам гъза от работа за без пари, гледане на стъклени домове и готвене на пиле с картофи и ето аз ви изненадвам с елегантна и учудващо красива и лесна за претворяване идея.
Уаби-куса (Wabi-Kusa) както става ясно от пръв поглед е японско изобретение. Идеята е проста и логична но изпълнението е много ефектно.
И така, можем сами да си намерим още снимки ако потърсим на Гугъл Wabi-Kusa.
Да обясня как се прави:
Първо ясно е че идеята е да се покаже част от природата която можем да видим на брега на различни водоеми:

Zoom in (real dimensions: 800 x 600)
Уаби-куса – Wabi-Kusa
Растенията обикновено са водни. Но това изобщо не е задължително. За тези от вас които никога не са опитвали да отглеждат растения хидропонно ще кажа че растенията обожават да си държат корените във влажна среда с много кислород. Тоест рехава влажна почва. Това важи и за водните растения – те всъщност имат една цел в живота – да стигнат повърхността на водата и да растат над нея. Там има повече светлина, газообмен и по-малко конкуренция. Обикновено аквариумните растения се отглеждат точно така – с мокри корени, но извън водата.
И така, как да си направим японска Уаби-Куса с каквито си искаме растения?
То е от просто по-просто. Първо трябва ни някаква почва. Най-отличната от всички почви е тая която осигурява леко кисела среда. И при това е рехава. Веднага се сещаме за торф. Ок сега как го ползваме?

Уаби-куса – Wabi-KusaНа повечето снимки на Уаби-Куси се вижда нещо като топка. То е просто топка от почвата обвита или с рибарско влакно или с мрежичка. Идеята е просто да се поддръжа топчестата форма. Защо пък точно топка? Ами за да има максимална повърхност. Кълбото уж имало най-голямата площ в сравнение с всички други паралелепеди. Абе общо взето щом японците са го измислили кълбото от кал, ние няма да го подобрим.
Кълбото трябва да се поддръжа влажно. Това го решаваме както си искаме. От личен опит знам че най-добрите резултати се получават ако веднъж дневно заливаме кълбото с вода така че да се окаже напълно потопено. След няколко минути махаме водата и това е.
Важно е така да се подбере плътността на кълбото че да има хем достатъчно „рехавост“ хем да не изсъхва за няколко часа. Потапяне във вода веднъж на ден работи прекрасно. На много от снимките се вижда също така че кълбетата се киснат в малко вода така че по капилярен път да си седят влажни. Но ако кълбото не ще да се държи капилярно трябва ежедневно заливане с вода.

Уаби-куса – Wabi-KusaСлагане на торове във водата за киснене си е въпрос на проба – колко и какви. Не мога да дам точни препоръки. Само ще кажа че освен ако наистина не прекалим концентрацията може да е бая висока.

Водните растения трябва да се приспособят към стайния въздух. Ако ще ползвате водни растения (например мъх който покрива топката и я прави красива и да си стои влажна) са нужни 2-3 седмици на внимателно преминаване от влажна атмосфера (всичко е покрито с найлон) към сухия въздух. При това листата на водните растения се изменят – старите водните опадват и се появяват нови издържливи на съх въздух. Често водните растения имат много силно различаващи се листа за под и над водата.
И в заключение – светлината е много важна. Ако ще ползвате изкуствена – слагате колкото може най-много. От опит ще кажа че 150 вата луминисценти лампи на 5 см от растенията е много добра светлина. 5 см. не е практична височина но идеята е тая – колкото може повече светлина.

Николай (Голем Бел Нико)

Уаби-Куса

Коментари (2)

Наистина много красиво се получава и е сравнително лесно за поддържане, би подхождало във всеки дом като декоративен елемент.

Да, на пръв поглед така изглежда. Но има и много чалъми по поддръжката. Иначе е ефектно за един калъфски офис примерно. 🙂

Коментирайте тази статия

* Задължително поле