Пеперудена градина

1

Автор HobbyKafe | Секция 5.0 Направи си сам | Дата 15-04-2011

Пеперудена градинаАко имате място в двора и обичате пеперудите, можете да създадете кътче в градината, което да ги привлича с цвят и аромат, съчетавайки подходящите растения.
Първата стъпка при създаването на градина с пеперуди е да изберете най-подходящото място. Пеперудите са най-активни на силна слънчева светлина, така че изберете място, което събира много слънце и е защитено от вятъра, каквото място е например южната страна на къщата ви. Също така е важно да сте сигурни, че мястото е удобно за наблюдение на тези крилати посетители.
Когато планирате градината си, имайте предвид и малко място, на което да поставите плосък, боядисан в светли тонове камък, за препичане на слънце. Пеперудите също така имат нужда от вода на разположение.
Основната идея на пеперудената градина е да се съчетаят растения, които са любими на тези красиви насекоми. Цветовете ще привличат с нектара си възрастните индивиди, а листните растения ще послужат за изхранване на ларвите.
Много видове цветя привличат пеперудите. Въпреки че повечето видове имат предпочитание към определени нектари, по принцип пеперудите обичат маргаритките, люляците, флокса, лавандулата, хелиотропа, цинията, ибериса, лилиите и кученцата.
Има един плевел, който е много популярен сред пеперудите. Той е многогодишно растение, забележимо заради съцветията си, които са в светло оранжево и цъфтят в началото на лятото. Пеперуденият храст е също добър избор. Той се развива като истински шубрак със своите пурпурни, розови, бели или лилави стръкове.
За да задържите пеперудите цяло лято в градината си, изберете растения, които цъфтят по различно време през годината, за да имат постоянно нектар на разположение.
За да сте сигурни, че ще задържите поколенията на пеперудите в градината си, трябва да осигурите храна на гъсениците като жертвате някои растения. Повечето видове пеперуди са претенциозни относно мястото, където ще снесат яйцата си. Често те избират растения от точно определен вид, за да осигурят най-подходящата храна за своите гъсеници. Предпочитаните растения са: богородичката, маргаритките, виолетките, копъра и лоницерата (“Орлови нокти”).
Гъсениците обичат също и бурени като: детелина, магарешки бодил и млечката.Затова е добра идея да оставите няколко растения от тези видове по периферията на градината си или в близост.

Статия: Titi
Снимка: wikimedia.org

Пеперудена градина

Коментари (1)

Ей… чудесно е!

Коментирайте тази статия

* Задължително поле