Осветление

2

Автор HobbyKafe | Секция 5.0 Направи си сам | Дата 18-02-2010

Осветление

Доскоро недостигът на светлина за растенията през есента и зимата бе приеман с примирение. При това растенията се издължават, губят пъстрата си окраска, престават да цъфтят. За да се осигури необходимата светлина за растения, които са на перваза на прозореца или близо до него, е необходимо допълнително осветяване от 4 до 6 часа. За тези, които са далеч от естествения източник на светлина или стаята е мрачна е необходимо доосветяване целодневно- за растенията на „късия ден“- 10-12 часа, за останалите – 16 часа в денонощие.

Отглеждането на растения с доосветяване осигурява красива декорация на листно-декоративните цветя, а на цъфтящите – продължителен период на цъфтеж. Доосветяването трябва да се извършва редовно, а не от време на време, тъй като това нарушава биоритъма на растението. При добро осветление в топло помещение тропическите растения продължават да растат, следователно поливането трябва да е повече, отколкото ако се отглеждат само при естествено осветление. Подхранване с торове може да се извършва по-рядко- напр. 1 път в месеца с намалена концентрация.
От гледна точка на растенията най-полезни са синьо-виолетовите и оранжево-червените лъчи. Интензивността на слънчевата енергия не е еднаква за различните дължини на вълните- в червения участък на спектъра тя е 2 пъти по-висока от синия. Оранжево-червените лъчи в условията на оптимална продължителност на деня ускорява развитието на растенията, а синьо-виолетовите способстват за вегетативния ръст. При излишък на червени лъчи ръстът на растението се забавя, стъблата се изтеглят и изтъняват, а при недостиг- растението забавя развитието си. За лъчите в жълто-зеления спектър забравете, а те се излъчват от лампите с общо предназначение, т.к. са конструирани за да се възприемат от човешкото око, а растенията „виждат“ съвсем различно. Излъчванaта енергия от светоизточника трявба да бъде с два пъти по-голям интензитет в червения спектър, в сравнение със синия.
За равномерно осветяване на растенията лампите се разполагат над тях така,че да не спират слънчевите лъчи и да не пречат обслужването им.
Всички източници на светлина имат предимства и недостатъци.

Луминесцентни лампи
Покриват голяма площ, т.к. са линеен източник, не нагряват /изсушават/растението. Препоръчвам специализирани лампи , проектирани за растения, с много сложен подбор на луминофор. Osram- Fluora 77- безспорен лидер. Светят розово , недостаък- изменят възприятието на растението. За корекция най-приемливи за цветарството са лампи с маркировка на цветността от 830 до 965. Ако имате лампа за аквариум- при нея има изместване на спектъра в червената област и силна синя съставка, за да се компенсира спектралната харастеристика на водата.

Лампи с нажежаема спирала
Излъчват прекалено много топлина, едва 5% от консумираната енергия се преобразува в светлина, останалото са топлинни загуби. В спектъра и отсъства синьо-виолетова съставка.

Практически аспекти
Приемаме ,че сме избрали луминесцентен осветител. Той трябва да се разположи на 15-50 см над растенията. Количеството активно лъчение трябва да е 50-70 вт/кв.м за сенколюбивите и 100-200 вт/кв.м са светлолюбивите. На практика това означава , че може да се разположи осветител с двойка лампи над растенията, така че да покрива цялата площ. Реализираната осветеност е от порядъка на 5000 лукса. Идеален вариант са лампи Fluora 77 и лампи 830-965, в съотношение 2:1. Тъй като стандартните шини са с два цокъла, аз съм монтирала по една от двете лампи. За подобряване на светоразпределителната крива и насочване на светлината към растенията съм монтирала върху шината отражател от тънка алуминиева ламарина. Това повишава значително к.п.д. на осветителя.

Икономически аспект
Лум.осветител шина 2х36W с конвенционална пускорегулираща апаратура /ПРА/ струва приблизително 15 лв, а с електронна- около -25 лв. Електронната ПРА трябва да е еврпопейска направа. Предимствата и са безшумна работа, енергоспестяващ ефект – 25% в сравнение с конвенционалната ПРА, дълъг живот на лампите / това не е маловажно, т.к. те са сравнително скъпи/. Животът на лум.лампи е около 10000 часа при работа с конвенционална ПРА и 15000 часа с електронна ПРА.
Лампа Fluora 77 e около 10 лв, а Philips 36W/830 около 3 лв.

greeneyed » Пон Фев 15, 2010 4:11 pm

Коментари 2 коментара

Много полезно инфо!
Искам само да попитам ще има ли голям разлика ако ползвам тези лампи:

CFL лампи с вграден електронен дросел (включват се директно към мрежата, фасунга Е40); със спектри за растеж (GROW, 6400K) и цъфтеж (BLOOM, 2700K).

CFL 125W GROW/BLOOM : 80 лв.
CFL 150W GROW/BLOOM : 110 лв.
CFL 200W GROW/BLOOM : 130 лв.

Защото ми трябват 1500w за всичките ми цветя а само за лампи ще дам над 500лв.
А както смятам по вашият вариант, цялата инсталация ще ми излезе под 200лв заедно с рефлекторите и всички други неща.
Струва ли си инвестицията в тези скъпи лампи?

[…] на второ слънце в хола. Намерих много добра статия в HobbyKafe: Как да си направим добро осветления за цветя. Всички […]

Коментирайте тази статия

* Задължително поле