Малко за хидропониката

0

Автор HobbyKafe | Секция 5.0 Направи си сам | Дата 15-08-2010

Хидропоника АеропоникаУвод: Пиша тая тема за хората дето ама изобщо хабер си нямат от хидропоника. Да получат някаква представа и може би да опитат.

Хидропонното отглеждане на растения изобщо не изисква някаква особено сложна и скъпа екипировка. Разбира се, ако се прави индустриално е нужен контрол на един куп параметри и затова можем да намерим снимки и информация показващи някакви страхотни системи.

Но в къщи нещата могат да бъдат ужасно прости. Ето този простак как го прави. Това е един от няколкото начина за хидропоника:

Хидропоника АеропоникаТая примитивна система на последната снимка е ужасно проста но се смята за особено ефективна в сравнение с другите. Саксийките висят в дупките изрязани с теслата в капака на пластмасовата кутия. Пълнежа (камъчетата) в саксиите са порести (да, може и да е пемза). Целта на тия камъчета всъщност е само да поддрържат растението изправено. Спокойно можем да боднем растенията в парче стиропор – листа нагоре, корени надолу.

Хидропоника АеропоникаОтпред на кутията се вижда някакво прозрачно маркуче и някакви други джаджи. Това е от просто по просто. То е евтин аквариумен разпределител за маркучета. Като този:  http://s7d5.scene7.com/is/image/PetsUni … x003_49577

Тоест от 1 маркуче правиме да излизат 3-4. Това е.

Вътре в кутията 3-те или 4-ри маркучета имат по едно камъче за разпръскване на въздух. Под всяка саксийка има по 1 камъче демек.

И ето каква е идеята. Мехурчетата въздух като изплуват на повърхността се пукат и лекично и нежно пръскат корените на растенията. Това е вода обогатена яко с кислород. Точно това което обичат корените – влага и кислород.

Цялата тая работа се нарича „аеропоника„. Както казах то е вариант на хидропониката.

Целта ми в тоя пост е да покажа колко струва всичко. Сами си сметнете в левчета – пластмасова кутия, аквариумна помпа, маркучета, камъчета за въздух за аквариум. Нищо работа.

Хидропоника АеропоникаА има и още по-прости системи. Ето тук вместо саксийки са спестили пари и са пронизали стиропора с растенията.

Тоя пък вместо да пръска корените с мехурчета въздух просто ги пръска с водна помпичка – демек финна мъгла от вода.

А тук ето и анимация на най-простата система. Водата идва от една кофа. В нея има помпа която църка водата във всяка саксийка. Водата обмива корените на растението и се оттича отдолу от всяка саксиика. Попада в общата вана и се връща обратно в кофата:

http://www.bghydro.com/bgh/static/artic … 6/drip.gif

Хидропониката е почнала от Вавилон преди няколко хиляди години – „висящите градини на Семирамис, първата ХобиКафеистка„. Тоест може да се направи и без електричество дори:

http://www.google.com/images?hl=en&q=ha … a=N&tab=wi

Най-най-най простия начин на хидропоника е да се закрепят растенията в една кофа с порести камъни. Демек да ги закрепим изправени. Кофата има дупки по дъното. Един-два пъти на ден вдигаме кофата и я потапяме в по-голям съд с вода така че порестите камъни и корените да се напоят. Веднага вадим и оставяме на земята водата да си изтече. Ето, така японеца е „изобретил“ Уаби-Кусата и той – топчица кал с боднато растение в нея която дневно заливаме с вода, хаха.

Николай (Голем Бел Нико)

Малко за хидропониката

Коментирайте тази статия

* Задължително поле