Изнасяне екс-витро

0

Автор HobbyKafe | Секция 5.0 Направи си сам | Дата 27-02-2010

Поради големия интерес и скорощното появяване на растения в инвитро условия, ме помолиха да преведа някоя статия за аклиматизирането и как то да бъде успешно, но понеже намерих само научини разработки с много термини и странни думички, които само ме объркват пък и вас ще объркат за това ще я напиша на нормален език.
Ин витро както знаете преведено от латински значи „в стъкло“, защото най-често за ин-витро размножаването се използват стъкларии, като епруветки, колби, петрита и разбирасе буркани, понеже стерилизацията се извършва в един утред наречен автоклав, където хранителната среда се стерилизира (автоклавира) при специфични условия : температура от 120оС и една атмосфера налягане за 30-35 мин. Не рядко обаче може да се намерят растения отглеждани ин-витро и в кутийки от термоустойчива пластмаса, които са леки и удобни за транспортиране на далечни растояния.
Та като знаете какво е ин-витро , предполагам вече се досещате какво е и екс-витро, това е научния термин за отглеждане на растения в стайни условия (в случая), демек извън стъкларията.
При ин-витро отглеждането условията в средата са доста различни, от тези на „чист въздух“, за това ако растението се изкара директно на стайни условия то ще получи шок и ще изсъхне буквално за минути, за това първо то трябва да се аклиматизира. Трябва да му се осигури много висока влажност и висока температура в началото докато свикне. За това аз използвам тези две системи:

Вариант 1: Трябва ни аквариум с капак, който да поставим на място без пряка слънчева светлина, ако е прекалено тъмно може да се добави и изкуствено осветление, като най-подходящо е да използваме пурите Гро-Лукс, които светят в червения спектър, точно този, който най-много улавя хлорофила в растенията. В аквариума слагам нагервател с термореле нагласено на 25-28оС, наливам вода колкото да покрие нагревателя и изчаквам 10-15 мин преди да го включа, за да се изравни температурата му с тази на водата. След това поставяме ако можем да намерим някаква решетка, която да стои над водата, ако ли пък не аз лично използвах стъклени чаши, в които се слага саксийката. Сега оставяме така аквариума, със затвотрен капак (всъщност той трябва да стои винаги така и също нагревателя винаги трябва да е включен в контакта) за около 2-3 часа, докато водата се нагрее и започне да се изпарява. Това всъщност отнема доста по-малко време, но за всеки случай го оставям повечко, понякога дори и ден да преседи така.
При което влажноста се вдига, а температурата на въздуха става равна на тази на водата, точно за това и трябва да се използва нагервател с термореле, за да може лесно да се контролира температурата на въздуха.
И понеже най-вече става въпрос за орхидеи размножени ин-витро започвам да говоря за тях.
Докато чакаме аквариума да стане готов може да започнем да приготвяме субстрата, който се състои от сфагнум, кори и въглен в съотношение 1:1:1, като за земните може да добавим и торф като съотношението пак си остава 1:1:1:1. Хубваво е поне час преди да отворим буркначето да накиснем корите във вода. След като вече сме готови и с субстрата е време да отворим бурканчето. Растението се изкарва и се изтръсква от хранителната среда, след това се промива с хладка вода, за да се отмие съвсем средата. Засажда се и се слага в аквариума, колкото се може по-бързо.
Ако не ни мързи може да сложим малко вентилаторче от компютър за да не застоява въздуха или в противен случай трябва да се отваря капака на аквариума поне веднъж на ден за 10ина мин. Много е важно само да не забравяме капака отворен.

Вариант 2: Той е една мързелива моя импровизация, понеже нямам място точно сега за аквариум, но пък имах росянка която трябваше да я изкарам екс-витро. За това я посадих в чист сфагнум в една купичка с много дукпи и я похлупих с друга прозрачна, която е без дупки, така получилото се малко парниче сложих в друга голяма пластмасова купа пълна до някъде с вода и на парното. Така температурата на водата във ваничката е около 30-33, а горе над водата в субстрата е около 25-28оС в зависимост от това колко сме пуснали парното дали на 2 или на 3. Водата във ваничката не я доливам и така росяката ще си остане на много висока влажност докато водата от ваната не се изпари напълно, което би следвало да е достатъчно време за да свикне растението с по-неблагоприятните условия навън.

Успех!

botan » Нед Дек 20, 2009 11:55 pm

Изнасяне екс-витро

Коментирайте тази статия

* Задължително поле