Алпинеумът – късче планина в градината

0

Автор HobbyKafe | Секция 5.0 Направи си сам | Дата 29-03-2010

Алпинеумът е начин да пренесем в дома си дивата природа. Създавайки определени условия можем да се наслаждаваме на своя собствена планинска полянка и да отглеждаме с успех растения, които в естествени условия не могат да виреят в градска среда. В алпийски условия растенията се прислоняват в скалите които ги защитавят от вятъра и дъжда, и осигуряват добър дренаж за корените. Опитвайки да пресъздадете в максимална степен именно на тези условия, при които растенията се развиват в естествената си среда, те ще ви се отблагодарят с пищно развитие и обилен цъфтеж за вниманието към детайла. Според възможностите които мястото позволява, можем да изградим съвсем малко скално кътче или голяма каменно-цветна река, но и в двата случая, създаването на алпинеум е приятно хоби, което носи голямо задоволство.
• Скалният кът трябва да бъде на открито и незасенчено от сгради и дървета мястор същевременно е добре да бъде разположен на място, на което можем да му се наслаждаваме отблизо, докато отпочиваме в градината.
• Необходимо е наличието на склон – при липса на естествени дадености, трябва да бъде изградени изкуствено. Това позволява на растенията разположени на северния склон да получават само 25 % от слънцето и топлината попадащи на южния склон и съответно тук се разполагат по нежните и деликатни растения, които не обичат особено припека.
• Отбележете си от коя страна духат обикновено ветровете – по този начин можете да прецените как да разположите камъните и растенията, така че тези, които обичат по-сухи корени да бъдат защитени.
• Осигурете добър дренаж – чрез добавяне на чакъл, ако почвата е глинеста, може да използвате и парчета тухла разположени на 20-25 см под повърхността на почвата.
• Всяка обикновена почва е подходяща, освем в случаите когато засаждате растения със специални изисквания – тогава на определеното място може да подсипете каквото е нужно в слуая – почва с кисела или основна реакция, бедна, или допълнително обогатена. Трябва добре да бъде уплътнена около камъните, за да се избегне създаването на райско кътче са различни гризачи, катомишки например.
• Планирайте внимателно местата и позициите на камъните и не смесвайте различни видове камъни, за да изпъкне добре естетиката на скалите. Често срещаните кръгли речни камъни не са подходящ избор при създаване на алпинуем – предпочитайте камйъни с планински вид и произход.
• Предпочитайте бавно нарастващи растения, които се съчетават добре помежду си. При алпинеумите простотата обикновено е предимство, не е необходимо да имате много и различни видове растения, а по-скоро подберете няколко групи растения, с плътна цветна маса, които да създадат големи цветни петна. Съчетавайте растенията освен по естетически критерии и по сходни условия на отглеждане, а ако има типове растения с различни изисквания предвидете съответните зони.
• Мулчирайте новозасадените растения, докато се прихванат.
• Раздвижете ситуацията – популярният и най-често срещан вид алпинеум тип пресечена пирамида разположена в средата на поляната, понякога не е най-естетически издържания вариант. По-естествено изглеждат свободно разположените алпинеуми, разположени на тераси или дори на нивото на терена от типа на каменна река. Идеалният алпинуем е точното съотношение между правилно подбрани камъни и растения, така че да се създаде максимално добър цветен ефект.

Blue sky » Пон Мар 29, 2010 7:48 am

Алпинеумът – късче планина в градината

Коментирайте тази статия

* Задължително поле