Субстрати за отглеждане на сукуленти и кактуси. Пропорции. Рецепти

1

Автор HobbyKafe | Секция 1.3 Кактуси и сукуленти | Дата 03-04-2010

За почвата на сукулентите се носят митове, легенди, предания, пишат се романи, новели, повести. Това е защото хората си мислят, че едва ли не трябва крило от прилеп и език от жаба, за да се направи една нормална почва. Да, но ако се следват няколко основни принципа, рецептата ще стане строго индивидуална не след дълго.
Аридните и субаридните области са характерни с горещо и сухо време с редки, често обилни валежи. Това са силно неблагоприятни условия за развитие на едно нормално растение. За да се запълни свободната ниша в тези условия, някои растения се изхитрили и открили, че могат да съхраняват неимоверно големи количества вода между два влажни периода в тъканите си, като по този начин успяват с понижено потребление на влага, дебели стени и други еволюционни трикове, които са друга тема, да избегнат собственото си съсухряне. Така първото нещо, което се забелязва от едно сукулентно растение е, че то е месесто. Месесто, защото в тъканите си съхранява вода.
От горният абзац можем да заключим, че сукулентите преспокойно преживяват дългите сухи периоди. Сега обаче трябва да погледнем и към друга част от живите организми – гъбите. Те са прости организми, които за да живеят се нуждаят само от нищожно количество органична храна и огромно количество вода. Развиват се бързо, размножават се бързо, растат бързо. Но сега да се върнем към пустините и полупустините. Там органична храна има малко, но вода няма съвсем. Вода има само за периоди от по няколко дни – крайно недостатъчното за гъбите. Затова и там гъби няма.
Та каква е връзката между сукулентите и гъбите? Ами много проста. Предвид че гъби в тази суша няма, сукулентните растения имат много малка защита срещу тях и като се срещнат… Докато сукулетното разбере какво е това срещу него, гъбите щастливо си хапват.
ИЗВОД: трябва да направим така, че гъбите и сукулентите да не се срещат.
Как да стане това?
Като накараме при нас да има само едно от двете. Тъй като ще искаме да отглеждаме сукулентно, значи не трябва да допускаме гъби. Но как? Ами няма да им оставяме условия, за да се развиват. Но те се нуждаеха от много малко – нещо органично и вода.
ИЗВОД ДВЕ: трябва да избягваме органичните вещества при сукулентите и многото вода.
Тогава какво ще яде тлъстият ни кактус например? – Ами той не се нуждае от много. За разлика от зарзавата и мушкатата на баба, сукулентите не се нуждаят от много хранителни вещества.
Всичките тези общи приказки по-горе бяха нужни, за да се разбере смисъла от това което ще напиша след малко. Но нека първо представя различните материали, които ще влязат в употреба за нашата почва.
ШИРОКОЛИСТНА ЛИСТОВКА: Самото име подсказва, че това са стари изгнили листа от широколистни дървета. Те ще са основният хранителен ресурс на растението. Трябва да е хубаво угнила, пресята, без клечки и други потенциално гниещи остатъци.
ИГЛОЛИСТНА ЛИСТОВКА: Това са гнили иглички от иглолистни растения. Освен хранителните вещества, иглолистната листовка осигурява и леко киселата реакция на почвата. Използва се почистена от всякакви гниещи остатъци и пресята.
КОМПОСТ: Гнили листа, стъбла, корени, клони и други растителни отпадъци. Източник на хранителни вещества и допълва свойствата на листовката. Трябва да бъде пресята и почистена от всякакви гниещи остатъци като клонки, сламки и други.
ГРАДИНСКА ПРЪСТ: Това е най-обикновена пръст. Рохкава, не е хубаво да е много песъчлива или глинеста, да не е особено фина. Използва се за пълнител и като източник на хранителни вещества.
ТОРФ: Гнил торфен мъх от торфени блата. Има свойствата да задържа вода, затова се употребява внимателно. Използва се за вкисляване на почвите при нужда.
ПЕРЛИТ: Леки топченца печена скала с свойствата да попива вода и да олекотява почвата. Използва се, за да направи почвата по-пропусклива и да служи за резервоар за вода за кратко време. Недостатъкът му е, че започва да плава при поливане.
НАЧУПЕНА КЕРАМИКА: Начупената негледжосана керамика има свойствата на перлита и се използва за същите нужди. Най-подходящи са материалите от червена глина, и по-точно начупени керемиди, но може и тухли, саксии и други. Големината на фракцията варира от 1-2 мм до 1-2 см, но праха трябва да се изхвърли.
ПРОМИТ ПЯСЪК: Речен пясък с фракция над 1-1,5 мм, защото под тази норма вместо отичане се получава задържане на влагата. Използва се за олекотяване на почвата. Не се допуска солен пясък от морето.
ФИЛЦ: Това е речна баластра с големина на камъчетата от 4-5 мм до 12-15 мм. Прави почвата по-отичаща се. Също не се допуска да е от солено езеро или морето.
МРАМОР: Начупени парченца мрамор с фракция 2-10 мм. Използва се за по-лесно отичане на водата и алкализиране на почвата при нужда.
Долу-горе това са необходимите материали. Остават само един леген и лопатка.
Като следваме извод две, разбираме защо представих толкова материали за пропускливост. Нашата почва трябва да е отцедлива преди всичко.

Ето сега една набързо скалъпена рецепта:
2 части широколистна листовка – за храна
1 част иглолистна листовка – за храна и вкисляване
3-4 части пръст – за храна и пълнеж
2 части пясък – за отичане
1 част перлит – за отичане и воден резерв
1 част филц – за отичане
1-2 части керамика – за отичане и воден резерв

Това е леко кисела почва подходяща за почти всички сукуленти. При необходимост се добавя торф за вкисляване или се увеличава частта на иглолистна листовка или се добавя мрамор за правене на алкална почва. При желание се добавя компост и други.
Резултата трябва да е почва, която в леко влажно състояние след стискане в юмрук да запазва формата си, но при най-лекия досег да се разпада. При оставане на цяла форма при по-силно бутане, добавете пясък/филц/перлит/керамика. При разпадане докато си отваряте юмрука, сложете повече почва или листовка.
Така с тази почва кактусите ще се чувстват нахранени, сигурни и незаблатени, защото влагата бързо ще премине покрай по-едрите частици като филца, керамиката и т.н. без да се задържа дълго около корените и да ги задуши и да причини растежа на гъби.
Ако някой наистина прояви интерес към сукулентните растения ще намери далеч по-пълни, изчистени и обяснени нещата, но за начална опорна точка това става според мен. :dovolen:

erik1001 » Пет Апр 02, 2010 11:35 pm

Кактуси и сукуленти

Коментари (1)

Strah da te hvane kato go gledash 🙂

Коментирайте тази статия

* Задължително поле