Пародия – Parodia. Отглеждане. Размножаване

2

Автор HobbyKafe | Секция 1.3 Кактуси и сукуленти | Дата 01-01-2011

Пародия - Parodia. Отглеждане. РазмножаванеПародия – Parodia е род от семейство Кактусови (Cactaceae), включващ над 100 вида. Рода е наречен на аржентинския биолог Лоренцо Раймундо Пароди (Lorenzo Raimundo Parodi) през 1923 г. от Карлос Спегацини (Carlos Spegazzini). В него освен Пародии според последната класификация са добавени и Ериокактуси (Eriocactus), Нотокактуси (Notocactus), Вигинзия (Wigginsia) и Бразиликактуси (Brasilicactus). Техен естествен хабитат са Аржентина, Боливия, Бразилия и Парагвай. Първоначално са били открити в Западна Аржентина и Южна Боливия в граничещите с Андите райони.
Описание: Пародиите са предимно малки и средни кълбовидни до цилиндрични кактуси, ясно оребрени, с ниски туберкули. Някои видове могат да достигнат до 1 м. височина. Ареолите им са с бели власинки.  Обикновено имат от един до пет закривени надолу централни бодли, един от които завършва с кукичка и до 40 радиални бодли с дължина от 0,5 до 1,5 см. При кактусите разликата между централните и радиални бодли е съществена за определянето на вида. Цветовете на повечето Пародии са фуниевидни, в основата на цветната тръба са покрити с власинки и бодли. Цъфтят в жълто, но има и с червени, лилави, зелени и бели цветове. Плодовете са сухи, дребни и също покрити с власинки и бодли. В естествената си среда растат на големи групи, но при отглеждане в домашни условия не се разрастват толкова.
Отглеждане: Пародиите растат на открити пустинни места, на значителна надморска височина, изложени на слънце. В домашни условия успешно се отглеждат на южен прозорец, но след зимния период трябва постепенно да се адаптират към преките слънчеви лъчи. През зимния период кактусите Пародия  се отглеждат при температури не по-ниски от 10С, за да не изпаднат напълно в период на покой, защото тогава има голяма вероятност да загубят корените си, а възстановяването им през пролетта може да бъде много бавно. Някои видове от друга страна (в частност Нотокактусите) са студоустойчиви, но не могат да бъдат отглеждани на открито у нас, защото не понасят влага през периода на покой, което е валидно за повечето студеноустойчиви кактуси. През лятото поливаме редовно, като изчакваме да засъхне субстрата. През есенния сезон се намалява постепенно поливането и кактуса се засушава за зимния период. Влажността на въздуха не оказва съществено влияние при отглеждането на Пародиите. С настъпването на пролетта режима на поливане се възобновява постепенно.
Подхранване: Могат да се подхранват през активния период на нарастване веднъж месечно със специализирани торове за кактуси, с половина от указаната доза, като се избягва използването на органични торове.
Пресаждане: Кактусите нарастват бавно, затова се налага рядко пресаждане, препоръчително е през есента, след прецъфтяване или при необходимост – когато саксията отеснее и корените започнат да се показват през дренажните отвори.
Почва: Субстрата трябва да е беден на органични вещества, отцедлив и добре дрениран. Препоръчва се използване на универсален субстрат за кактуси.
Размножаване: От семена и вкореняване на издънки.
Вредители: Власеста въшка, щитоносна въшка и акари.
Статия: flowers.content »
Снимка:  Wikimedia Commons
Редакция:  Hobbykafe.com

Коментари (2)

Не съм фен на кактусите… Рядко пускат цвят… И може да не ги поглеждаш с месеци… Може би затова са популярни защото можеш да ги зарежеш без да ги мислиш докато си на почивка 🙂

Красиво е!

Коментирайте тази статия

* Задължително поле