Как да култивираме кактуси на открито

1

Автор HobbyKafe | Секция 1.3 Кактуси и сукуленти | Дата 22-03-2010

Когато стане дума за кактуси, хората неволно започват да мислят за слънце, горещина и пустиня. Всъщност има много видове, които спокойно зимуват при нашите сурови климатични условия. Ето защо интерсът към целогодишно култивираните кактуси нарасва с всяка изминала година. Паралелно с кактусите , зимоустойчивите сукуленти също търпят голямо търсене. Тези растения може би са ще стават още по популярни, тъй като при увеличаващата се цена на енергията за поддържане на постоянна температура, те могат да бъдат чудесна колекция при малко поддръжка. Това си е наистин примамливо през зимата да се отглеждат кактуси, устояващи на нашата зима, които продължават да растат и цъфтят.

Как да култивираме кактуси на открито?

Зимоустойчиви са кактусите, които издържат ,открити или защитени частично, на климатичните условия на нашите географски ширини.
За да стане възможно съществуването на растенията при тези клематични условия са нужни преди всичко слънце, добър дренаж и топлина. Затова най-доброто място за кактусите е склон/тераса с южно изложение. Добра идея би било да са засадени в скален кът.
Светлината се осигурява с югоизточен, югозападен или най-добре южен склон. По този начин кактусовото поле почти през целият ден ще се огрява от слънце. За разлка от култивираните на закрито кактуси тук няма да може да се прави допълнително осветяване със специанли лампи. Засаждането или отглеждането на дърво в близост трябва да се обмисли много внимателно за да не се получи засенчване в бъдеще.
Дренажът се осигурява от наклона на скалният кът и наличието на едър пясък, гранитен чакъл едри камъни и др. в почвеният субстрат. Тъй като алпинеумът няма да се разместван всяка година, то нека съотношението градинска пръст, добре угнила оборска тор, широколистна листовка, промит едър пясък, (гранитен чакъл), (пемза), речен чакъл да е2 :1:1:2:(0,5):(0,5):1 за да има достатъчно хранителни вещества години напред. В невисокте планини с особено големи валежи може да се направи прозрачен навес без стени за да може въздухът да минава свободно покрай растенията.
Топлината се осигурява също от слънчевото изложение тъй като „гърбът ” им се пази от студеният северен вятър. В списъкът на студоусточивите кактуси са разделени на три групи като всяка група издържа до определено температурно понижение. Като се знае, че някои видове опунцияса разпространени естествено до 60 ° с. ш. сред суровата пустош на Канада или по точно до Пийс ривър, където температурите падат до -35 – -45°С , то на височина около 400 метра могат да се организират чудесни колекции от зимоустойчиви катуси и сукуленти благодарение на температурната инверсия. При температурна инверсия се образува т.нар. „езеро на мраза“ в най-ниските райони, като по-топлият въздух се издига във височина. Студеният въздух като по-тежък се стича към най-ниските части. Въпреси това обаче е възможно измръзването на студоустойчиви какктуси от едни вид при различни температури. Това се получава заради различните условия на гледане. Ако една Opuntia fragilis издържи на – 30 С при едни условия, то при други може да измръзне при – 20 С .

Засаждане

След набавяне на студоустойчиви кактуси и сукуленти те трябва да се засадят. След като сме разбъркали субстрата и сме построили скалният кът, е време за засаждане. Растенията внимателно се изваждат от субстрата и се почистват от него. След това в избраното от вас място се изкопава дупка малко по голяма от размера на кореновата система. Растението се поставя и корените му се посипват със субстрат и се утъпква. НЕ СЕ ПОЛИВА!!! Полива се след една седмица. Най-подходящото време за засаждане е средата на пролетта при облачно време. Ако не, то растенията да се покриват първите дни.

Автор на статията Ерик1001

Как да култивираме кактуси на открито

Коментари (1)

Ако намеря от тези студоустойчиви, ще си взема няколко, зимата е хубаво човек да вижда нещо зелено

Коментирайте тази статия

* Задължително поле