Echinocereus rigidissimus v rubrispinus

1

Автор HobbyKafe | Секция 1.3 Кактуси и сукуленти | Дата 07-04-2011

Echinocereus rigidissimus v rubrispinus

Семейство: Кактуси (Cactaceae)

Echinocereus rigidissimus var. rubrispinus(разнообразен епитет, който означава ‘с червени бодли’)
Научно име: Echinocereus rigidissimus (Engelmann) F. Haage
Синоними: Echinocereus pectinatus var. rubrispinus
Произход: Мексико, Северна Сонора, Северозападна Чихуахуа
Местообитание: Този вид обича кисели почви, бедни на варовици.
Употребявано име: Кактус на дъгата, Рубинена дъга (Rainbow cactus, Ruby Rainbow)
Описание: Подвидът ‘rubispinus’ е малък  колонообразен кактус с много къси розови тръни. Когато порасне ще оформи туфа от 60см широка и 25см висока.
Бележки: Echinocereus rigidissimus, няма центрaлни бодли, принадлежи на E. reichenbachii група, но няма връзка с подобната по вънщност E. pectinatus група.
Стъблата: Прави, къси цилиндрични, достигат най-много 7 см дебелина.
Бодлите: Звездовидни, 30-35 на ареола , от 6-10 мм дълги в червени и бели ивици, повече рубинено/виолетово оцветени в сравнение с  ‘rigidissimus’ подвид, което го прави много атрактивен кактус. Това е мексиканска форма, не стават сиви като аризонската форма.
Цветове: Огромни с до 10 см широки. Красиви якро розово-червени или тъмнопурпурни, или червени с бели гърла. Цъфтят в кръг на короната на стеблото напролет. Единственият недостатък е, че цветовете оставят неприятен белег, когато укапят.

Плодове: Сферични, зеленикави или тъмнолилаво-кафяви с много тръни, 3 см в диаметър, месото на плода е бяло. Плодовете се образуват 3 месеца след цъфтенето.
Echinocereus rigidissimus ssp.  rubispinus (Ruby Rainbow) има стебла, които достигат едва около 7см дебелина с 30-35 по-къси звездовидни бодила на ареола, които  са също по рубинено/розово оцветени в сравнение с тези на ‘rigidissimus’ подвида и са едни от най-атрактивните бодливци от кралството на кактусите.
Отглеждане: Echinocereus rigidissimus var. rubrispinus не е най-лесният кактус за отглеждане, но когато се гледа добре, става много красив. Гние лесно и е чувствителен към преполиване, така че перфектно дренираната почва е задължителна. Предпочита неутрално до леко кисела почва с доста допълнителен пясък(ситен чакъл). Най-добре е, ако се полива с дъждовна вода. През лятото се нуждаят от провертиво място на силно слънце и да се полива добре, когато е горещо. За да се постигнат най-добре цветовете на бодлите тези растения се нуждаят от много слънце. През зимата условията са: хладно, светло и абсолютно сухо. Много студоустойчиви над -12С  или по малко за по кратки периоди. При мек климат те растат добре когато са засадени свободно и навън.

Кактуси и сукуленти

Коментари (1)

Напомня малко на подобния диско кактус.

Коментирайте тази статия

* Задължително поле