Coryphantha elephantidens – Корифанта Елефантиденс

2

Автор HobbyKafe | Секция 1.3 Кактуси и сукуленти | Дата 03-05-2011

Coryphantha elephantidens

Семейство: Кактусови
Научно наименование: Coryphantha elephantidens Lem.
Синоними: Mammillaria recurvispina, Coryphantha sulcolanata, Cactus sulcolanatus, Echinocactus sulcolanatus, Mammillaria sulcolanata, Mammillaria retusa, Coryphantha recurvispina, Cactus recurvispinus, Mammillaria bumamma, Coryphantha garessii, Coryphantha greenwoodii, Coryphantha bumamma, Cactus elephantidens, Echinocactus elephantidens, Mammillaria elephantidens
Естествен хабитат: Мексико (Мичоакан)
Температурни зони по USDA: 9b-11
Студоустойчивост: 26°F (-3°C), засушава се през зимния сезон.
Рода Coryphantha първоначално е описан от George Engelmann през 1856 г.като подрод на Mammillaria. През 1868 г. Charles Lemaire класифицира Coryphantha като отделен род, с два основни подрода – Neocoryphantha и Coryphantha. Името Coryphantha се състои от гръцките думи koryphe (глава) и anthos (цвете), и е описателно пояснение за цъфтежа на кактуса, на върха на растението, характеристика, която ги отличава от останалите Мамиларии. 
Coryphantha също е име и на античен град в Средиземноморието.
Този вид се състои от три подвида – типична форма, специфичнa за bumamma (Ehrenb.) Dicht & A. Lüthy и специфичнa за greenwoodii (Bravo) Dicht & A. Lüthy.
Описание: Големи, кръгли кактуси, с лека връхна депресивна(вдлъбната) приплеснатост, достигащи до 18 см. в диаметър. Туберкулите са едри, с широчина до 6 см в основата, която е с петостенна, по-скоро заоблена отколкото закръглена форма, с леко вдлъбнат връх. Пазвите са покрити с множество власинки.
Бодли: От 5 до 8 здрави, къси радиални бодила с дължина между 5 и 15 мм, извити навътре и притиснати към тялото.
Цветове: В края на лятото или началото на есента Coryphantha elephantidens цъфти, цветовете са с приятен сладък аромат, от 6 до 7.5 см, розови или червени. Този кактус започва да цъфти рано, но се нуждае от 8 до 12 години, за да достигне цъфтежа истинското си великолепие.
Отглеждане: Coryphantha elephantidens е бавнорастящ, лесно се отглежда в обикновен субстрат за кактуси, нуждае се от добър дренаж. Развива по-голяма коренова система от Мамилариите, следователно изисква по-дълбоки саксии. Умерено поливане през лятото, през зимния сезон се засушава. Директно слънце, засенчва се само през лятото в най-горещите слънчеви часове на деня. При висока влажност, Coryphantha elephantidens отделя секрет-нектар, който, ако не бъде изконсумиран от мравките, може да предизвика образуване на плесен и грозни черни петна по тялото на кактуса. За да се избегне този проблем, растението се опръсква с вода, за да се отмие секрета. Изисква добра въздушна вентилация.
Размножаване: от семена и чрез присадки.

Статия: lila
Снимка: exotica

Кактуси и сукуленти

Коментари (2)

Красавица!

Много ме радва!

Коментирайте тази статия

* Задължително поле