Sequoiadendron (Гигантска секвоя)

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.3 Иглолистни дървета и храсти | Дата 12-03-2019

Снимка: Милена

Sequoiadendron е род с един единствен представител Sequoidendron giganteum – гигантска секвоя, който е огромно вечно зелено дърво, със симетрична конусовидна корона в ранна възраст, която разваля симетрията и по-скоро става кълбовидна с годините като остава 1-2 масивни клона да висят (стърчат) извън ‘кълбото’, ей така за разкош. Eстественият му хабитат е Сиера Невада (Калифорния), надморска височина 1500–2500 м и зоната му на студоустойчивост е 7-ма (USDA hardiness zone 7). Кората на това прелестно дърво е с червеникав цвят, устойчива към огън и достигаща дебелина до 60 см. Смята се, че това е едно от най-високите дървета в наши дни, достигащо 90-95 м в родната си Калифорния, с диаметър на ствола в основата над 7 м. Възможно е да достигне възраст над 2000 години.

Гигантската секвоя расте на добре дренирани, но задължително винаги влажни почви, с алкално, неутрално или киселинно PH, песъкливи или глинести. Не тъпчете корените на секвоята прекалено силно, тъй като са изключително нежни и повърхностни при младите растения. Тези корени осигуряват храната за секвоята и ако ги прекъснем, най-вероятно ще загубим и самото растение. Секвоите понасят сянка и пълно слънце, устойчиви са на силни ветрове.

Според RHS Encyclopedia of Conifers, Sequoiadendron и Sequoia са два различни, но много близки рода от семейство Кипарисови (Cupressaceae). Родът Sequoia, също както и рода Sequoiadendron, има един единствен представител Sequoia sempervirens. Естествено Sequoia sempervirens е разпространена в много тясна ивица по тихоокеанското крайбрежие на двата съседни щата Калифорния и Орегон, на надморска височина до 750 м. Твърдо посочената зона на студоустойчивост на род Sequoia в Енциклопедията е USDA hardiness zone 8 и поради тази причина мисля, че когато на български казваме ‘секвоя’, имаме предвид Sequoiadendron giganteum, а не Sequoia sempervirens.

Автор: Margaritenia

Редакция: Hobbykafe

Може да прочетете повече за видовете в темата: Sequoiadendron (Гигантска секвоя) Sierra Redwood

Коментирайте тази статия

* Задължително поле