Кедър (Cedrus)

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.3 Иглолистни дървета и храсти | Дата 13-02-2019

Снимка:
ToBo

Кедър (Cedrus) е род иглолистни дървета в семейство Борови (Pinaceae) и подсемейство (Lariceae) Лиственичеви. Много близки са до елите (Аbies), поради еднаквата структура на шишарките, макар че по някои външни белези представителите на род Кедър приличат на Листвениците (Larix),те се отличават съществено от тях. Това са едри вечно зелени (предимно дървета), които развиват удължени клонки със спираловидно наредени иглолиста и скъсени клонки с иглици, събрани в снопчета. Листата са игловидни, вечнозелени, четириръбести, твърди и бодливи, дълги от 8-60 мм разположени в гъсти снопчета от по 15-45, като разликата в цвета според видовете варира от ярко жълтозелено до тъмнозелено, до към силно синьозеленикаво, до бледо синьо-зелено и в зависимост от дебелината на специален слой бял восък (който предпазва иглиците от изсушаване) може да премине в сребристо до светло сиво.

Репродуктивните органи са разположени поединично по върховете на скъсените клонки (клъстери). Цъфтежът е през есента като мъжките съцветия – поленови конуси или реси дълги 3-8 см отделят бледожълт прашец в резултат на което се оплождат женските шишарки, които съзряват за една година, а узряват понякога за 2 или 3 в зависимост от благоприятстващите климатични особености. Според видовете кедри шишарките имат барелова форма (яйцевидно и обратно-яйцевидна полусплескана форма) дълги от 6 до 12 см и от 3 до 8 см широки като при съзряване са бледо зелени, а в по късен етап бледо сивокафеникави. Едно от сходствата с представителите на род Ела (Abies) е при узряването и разпада на шишарките. Покривните люспи са дребни, а семената са със смолни канали и едро крилце с дължина 10-15 мм семето и 20-30 мм крилцето. Както при Елата между покривните люспи имат 2-3 блистера смолни пъпки съдържащи специален танин който е естествена защита срещу катерици.

Съвременната таксономия разделя род Кедър (Cedrus) на 5 вида: Хималайски кедър (Cedrus deodara), Ливански кедър (Cedrus libanii), Атласки кедър (Cedrus atlantica) – смятан за подвид на Ливанския (Cedrus libanii var. Atlantica), Кипърски кедър (Cedrus brevifolia) – смятан за подвид на Ливанския (Cedrus libanii var. brevifolia) и Турски кедър (Cedrus stenocoma) – смятан за подвид на Ливанския (Cedrus libanii var. stenocoma), като все още от видовете се смятат от много ботаници за подвидове. Ареалът им обхваща Северозападна Африка, Източното Средиземноморие и срещащи се на височина от 1500-3200 м. в Западните Хималаи. Районите с успешно дългосрочно отглеждане включват целия Средиземноморски регион – южна, средна и западна Европа на север до Британските острови, Южна Австралия и Нова Зеландия, и южна и западна Северна Америка. Кедрите са много популярни и широко използвани дървета в съвременния ландшафт за страните от умерения климат, където температурите трайно не падат под -25°C. Турският кедър показва малко по-голяма устойчивост на студове до към -30°C. В нашата страна естествено не се срещат представители на рода, но се култивират успешно и трите вида с един подвид. Както останалите представители на иглолистните и при род Кедър са открити и продължават да се откриват нови и нови вещерски метли, кристатни форми и хибридни кръстоски, описвани и нововъведени като сортове (храстовидни видове) като общо са регистрирани около 65 вида.

Автор:
mugofrodo8

Може да прочетете повече в темата: Кедър (Cedrus) Cedar

Коментирайте тази статия

* Задължително поле