Вигна Каракала – Vigna caracalla. Отглеждане. Размножаване

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.2 Храсти и лиани | Дата 03-07-2010

Вигна Каракала – Vigna caracalla. Отглеждане. РазмножаванеСемейство: Fabaceae, Бобови.
Синоними: Phaseolus caracalla, Phaseolus gigantea, Corkscrew, Snail Flower, Snail Vine.
Група: Лиани.
Произход: Тропическа Централна и Южна Америка, в райони с надморска височина до 800 м.
Описание: Бързо растяща, вечно зелена лиана, достигаща на дължина седем метра. Родът Vigna е именуван в чест на Доминик Вигна, италиански ботаник, живял през 17 век, а вида caracalla – идва от думата Каракас (град във Венецуела). Благодарение на бързия си растеж, тази лиана е идеално растение за озеленяване на големи площи в тропическите райони. В началото на лятото новия прираст на Вигна Каракала може да достигне до 30 см. на ден. Младите части на растението са много крехки.
Листа: Овални, тъмно зелени, гланцирани, срещуположно разположени двойки, достигат до 15 см. дължина.
Цветове: Вигна Каракала най-често е със светло-виолетови цветчета, но може също да са млечно бели или жълти. Цветния бутон прилича на черупка на охлюв, а цвета – на пепруда и е много ароматен, с ухание на зюмбюл. Опрашват се от пчели и други дребни насекоми. За осигуряване на обилен цъфтеж се препоръча да се прищипват върховете на младите леторасли.
Семена: Образува шушулки, достигащи до 20 см. с до 14 броя семена, които са ядливи. Наричат ги още мексиканки боб.
Размножаване: Най-често чрез резници, също с отвеждане или от семена.
От семена:
Ползват се два начина, целогодишно:
1.За да се ускори покълването на семената, се измиват внимателно с топла вода (30-50°C), после се завиват в марля или друга, не много плътна тъкан. Поставят се в стъклен съд и се заливат с вода със стайна температура, която да ги покрива на около 5 см. за два-три часа. След това изваждаме от водата и поддържаме влажна среда, докато се появят първите кълнове. Покълналите семена са готови за засаждане в почвена смеска.
2.Семената се накисват в топла вода (25-30°C) за 12- 24 часа. Засяват се в лек микс на базата на кокосови влакна и перлит, на дълбочина не повече от половин сантиметър.
Температура на покълване: 25-27 °C, във влажна, но не мокра среда.
Време за покълване: Две-три седмици.
Светлина: Светлолюбиво, миниум осем часа дневно директна слънчева светлина.
Субстрат: Добре дренирана почва, която може да бъде с по-голямо съдържание на перлит и пясък.
Подхранване: През активният период на растеж се тори до два пъти месечно, желателно е да се използват торове с дълготрайно действие.
Отглеждане: Предпочита високите температури и влажност, като може да се развие инвазивно при подходящите условия. В зони с по-ниски температури вирее добре в саксия, като се прибира през зимния период. В условия на открито може да понесе температури до 0 градуса, но надземната част умира. Нови прираст избива на следващата година. Поливане – средни количества вода, като се изчаква изсъхване на субстрата между поливанията. Прекомерното поливане предизвиква пожълтяване и опадване на листата. През цялото лято растението може да се подрязва и оформя.
Вредители: Напада се често от белокрилка.

Вигна Каракала – Vigna caracalla

Коментирайте тази статия

* Задължително поле