Цеструм – Cestrum. Отглеждане. Размножаване.

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.2 Храсти и лиани | Дата 03-06-2010

Цеструм - Cestrum. Отглеждане. Размножаване.Категория: Храст.
Размери: Височина до 3 м., вирочина – до 1.20 м.
Минимални температури: Около -5 °C загива, при 0 °C окапват листата и загива новият прираст.
Изложение: Частична сянка, светло, директно слънцеогряване.
Листа: Вечнозелени.
Цветове: Бели, червени, жълти, лила.
Размножаване: Много лесно – чрез резници или семена.
Токсичност: Внимание – всички части на това растение са токсични и могат да предизвикат гастроентерологични разстройства.

Цеструм (лат. Cestrum) е род от около 250 вида храсти от сем. Картофови (Solanaceae), храст, някои видове са катерливи, отглеждат се на открито в топлите региони.
Описание: Листата са тесни, вечнозелени, заострени, прости (ненарязани), гладки от горната и леко мъхести от долната страна. Цветовете са камбанковидни, издължени и разширени в основата, петделни, с пет тичинки. На цвят са червени, жълти, зеленикави, в лила или бели, обикновено много ароматни. Семената са в червен или черен мек плод.
Отглеждане: Цеструма е един от най-често садените градински светлолюбиви храсти в Северна и Южна Америка, може също да се отглежда и като саксиена култура. Ако бъде изложен на достатъчно светло, ще цъфти от януари до април. Мексиканските видове изискват минимални зимни температури от 7 °C до 10 °C , но видовете от Централна Америка предпочитат по-високи температури.
Размножаване: Чрез резници, обикновено през февруари или началото на март, поставени в пясък или перлит, на топло, до покарване на корени, след което се засаждат в лека, добре дренирана почва. Могат да се отглеждат в саксия. В края на май могат да се извадят на открито. При обилно поливане ще нарастват буйно и до края на септември ще имаме големи и красиви растения. През есента Цеструма се подготвя за зимуване – засушава се за няколко дни, след което може да се премести на мястото, предвидено за зимуване. След прецъфтяване растението почива около месец – месец и половина, през този период се намалява поливането и се спира подхранването. Може да се пресади отово напролет в по-голяма саксия. Цеструмите много често са нападани от вредители, затова се препоръчва профилактично да се ползват широкоспектърни инсектициди и системни фунгициди за да се предпази от листни въшки, акари и гъбични заболявания.
Подхранване: В края на зимата започва подготовка за пролетния растеж и цъфтеж – растението е добре да се пресади в богата а хумус почва или да се използват гранулирани торове, които се добавят в почвата в корените на растението, също е добре да се използват торове с високо ниво на азот (N) и фосфор (P) при поливане на всеки 20-25 дни.

Цеструм (Cestrum)

Коментирайте тази статия

* Задължително поле