Трахелоспермум (Trachelospermum)

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.2 Храсти и лиани | Дата 27-02-2019

Снимка: РОСИРОС

Trachelospermum е род от вечнозелени лиани от семейство Apocynaceae, произхождащи от Южна и Източна Азия. Със своите жасминоподобни цветчета, Трахелоспермума често се среща с името Звездовиден жасмин.

Най-разпространените два вида звездовиден жасмин са Trachelospermum jasminoides и Trachelospermum asiaticum. Произхода им е Корея и Япония. Trachelospermum jasminoides е по-топлолюбив и не издържа на открито на нашите зими, докато Trachelospermum asiaticum е по-издръжлив и вирее в 7-ма зона на открито.

И двата вида са вечнозелени, ароматни лиани, които цъфтят от средата до края на лятото. Цветчетата им напомнят сладкия аромат на ванилия. Отглеждат се лесно на огрявани от слънцето места или шарена сянка, предпочитайки места до стена или ограда, които да предпазват лианата от студени ветрове. Трахелоспермумите се развиват идеално в много добре дренирани почви, които са средно или много плодородни. В тежки, влажни или глинести почви корените могат да загният. Те предпочитат алкални и неутрални почви, но ще растат и в слабо кисели. Изискват обилно поливане през вегетативния период като почвата между поливанията трябва да пресъхне. Веднъж установени, растенията са сухоустойчиви. Торят се веднъж месечно с балансиран тор от март до юни. Могат да се засаждат както през пролетта, така и наесен. Освен в земята, Трахелоспермумите могат да се отглеждат и в контейнери, за предпочитане от теракот, с диаметър поне 40-50 см и толкова дълбоки, за да могат растенията да се развиват добре и да ни радват много години. Когато се отглежда в оранжерии, той може да бъде податлив на общите оранжерийни вредители като червен паяк, белокрилка, лъжещитоносни въшки.

Трахелоспермумите изискват формираща резитба, която се извършва през пролетта, като се премахват само слабите и изсъхнали клонки и издънки. Обновяваща резитба се извършва, когато растението е по-възрастно като основните издънки се скъсят с 2/3.Това ще насърчи растежа на нови издънки, които постепенно ще заместят старите, които следва да се изрежат до основата. Трахелоспермумите могат да се размножават чрез отводи, както и с полузрели резници през лятото и есента. Резниците се вкореняват най-добре при температура 15-20 градуса в топла почва.

Автор: Виола

Редакция: Hobbykafe

Може да прочетете повече в темата: Tracheolospermum

Коментирайте тази статия

* Задължително поле