Текомария, Tecomaria. Отглеждане

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.2 Храсти и лиани | Дата 07-04-2010

Текомарията е пълзящa лиана или увивен храст, с вечно зелени, насрещно разположени и перести листа с големина около 15 см.,назъбени и с дължина около 5 см. През есента и зимата растението цъфти с ярко червено-оранжеви до алени цилиндрични цветове, с големина до 5 см. Ако е подрязана във формата на храст, текомарията може да достигне 3 или повече метра на височина и до 1.5 м на широчина. Ако се остави да се развива като катерещо растение, може да покрие на височина стени от седем и повече метра. Както почти всички култивирани растения и тук има доста хибриди. Един от тях е ‘Apricot’ – по-малък и по-компактен, с оранжеви цветове. Друг култивиран вид, който се търси много е ‘Aurea’, цъфти с жълти цветове.
За родно място на Текомарията се смята района на Нос Добра Надежда в Южна Африка, където има повече ендемични растителни видове (местни видове, които не се намират другаде) от което и да е място на света. От там то се е разпространило и култивирало в райони като Хавай и Централна Флорида.
Светлина: Най-добре се развива когато е напълно изложено на слънце, но понася и шарена сянка.
Влажност: Нуждае се от дренаж (оттичане). Желателно е да се полива с мека вода. Текомарията издържа и на суша, когато е в покой.
Студоустойчивост: издържа до -15ºC.
Размножаване: Чрез резници, по всяко време на годината, както и от семена. Друга успешна техника за размножаване е с привеждане на клонки (лиани).
Може да се отглежда като увивно растение (нуждае се от връзване), жив плет, храст или да се ползва като покритие по стръмни склонове или скални насипи. Изключително привлекателни са, когато се използват като каскадни растения по стени или в саксии. Може да се използва и за градинска арка.
Привлича колибри и авлиги, цъфти предимно през лятото. Нараства много бързо. Има няколко подобни американски храста от сорта Tecoma, които имат подобни цветове и се използват по подобен начин.

flowers.content » Вто Апр 06, 2010 10:05 pm

Текомария (Tecomaria)

Коментирайте тази статия

* Задължително поле