Руселия – Russelia. Отглеждане. Размножаване.

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.2 Храсти и лиани | Дата 09-06-2010

Руселия – Russelia. Отглеждане. Размножаване.Разпространение: Руселията – Russelia е храст от семейство Scrophulariaceae с естествен хабитат Мексико. Първоначално е пренесено и се отглежда успешно в Централна и Южна Флорида, постепенно се разпространява  по цял свят, където позволяват климатичните условия. Топлолюбиво растение.
Описание: Руселията е бързорастящ  силно разклонен храст, с тънки стебла и тънки, тъмно зелени листа, излизащи под ъгъл на стеблата.  Понякога листата са дребни като люспички. Стеблата са жилави и изправени. Дължината им достига  1,2 до 1,80 м. Образуват туфи, чиято  горна част пада каскадно надолу заедно със снопчета ярко червени или бели цветове с дължина до 2,5 см., приличащи на малки факли, откъдето и името Firecracker plant. Russelia equisetiformis lutea има жълтоцъфтяща форма, както и двуцветна – едновременно жълти и червени цветове.
Отглеждане: Руселията  е едно от често отглежданите градинки растение и лесно се разпознава по ясно червените си цветове с форма на тънки издължени камбанки. Руселията не е капризно растение, издържлива е и може да се открие из много европейски градини.  Позната е също като Firecracker plant и Coral plant. Руселията може да бъде листопадна при континентален климат. Препоръчва се растението да се отглежда на открито от пролет до ранна есен, след това е добре да се прибере в зимна градина или оранжерия. При субтропичен и тропичен пояси, където се отглежда на открито и цъфти целогодишно, руселията е вечнозелена.
Почви: Богати на хумус и добре дренирани. Руселията толерира както кисели, така и варовити почви.
Светлина: Пряка слънчева светлина, или частично засенчено, но иска поне 4 часа директно слънцеогряване.
Поливане: Обилно, като се следи почвата да не пресъхва.
Подхранване: Редовно с всеки полив, с тор за цъфтящи растения с високо съдържание на калий.
Размножаване: Руселията е лесна за вкореняване на пролет чрез връхни резници или чрез привеждане през лятото и есента. Резниците трябва да са с минимална дължина от 7-8 см., за вкореняване се ползва пясък или перлит, които  е препоръчително да се поддържат топли и влажни.
По време на атрактивния цъфтеж привлича пчели, които събират нектар от цветовете , някои видове руселия се опрашват от пеперуди и колибри.
Температури: Най-ниска зимна 10-12 °C и летни от 22 °C.

Руселия ( Russelia )

Коментирайте тази статия

* Задължително поле