Родохитон – Rhodochiton. Отглеждане. Размножаване.

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.2 Храсти и лиани | Дата 05-06-2010

Родохитон – Rhodochiton. Отглеждане. Размножаване.Род : Rhodochiton
Вид: Аtrosanguineus
Семейство: Scrophulariaceae
Разпространение: Югозападно Мексико
Растителна група: Лози, лиани.
Височина: Достига до 3 м.
Широчина: Достига до 0.60 м.
Цъфтеж: От юни до октомври.
Цветове: Дълготрайни, издължени, тръбовидни, тъмно лилави цветове с камбанковидна розова „шапчица” отгоре, формирана от пет сепали.
Листа: Сърцевидни, зелени.
Светлина: От пълно до частично слънцеогряване. Предпочита източното изложение,  където родохитона получава достатъчно слънчева светлина сутрин.
Почва: Богата, добре дренирана, по време на засаждане се препоръчва добавяне на хумус.
Поливане: През периода на нарастване, родохитона се нуждае от по-обилно поливане. Почвата трябва да се поддържа влажна, но не подгизнала. Леко засушаване и напълно изсъхване на субстрата се препоръчва единствено при ниски температури.
Подхранване: Ежемесечно, от март до октомври, за предпочитане с комплексен органичен тор, който се добавя с водата при поливане на всеки 20 дни или с бавнодействащи торове, в зависимост от периода на отделяне на активното вещество.
Размножаване: Чрез резници и семена. Кълняемостта е по-добра при засаждане веднага след узряването на семената и събирането им. Старите могат да не покълнат до 40 и повече дни. Събират се през лятото. Засаждат се при 15-18 °C, от март до май месец. Почвата се обеззаразява и поддържа постоянно влажна. След като премине опасността от измръзване, младите растения се аклиматизират за изнасяне на открито когато средно дневните температури достигнат минимум 15 °C. Родохитона е топлолюбив и не издържа на по-ниски температури от 10-12°C. Препоръчва се всяка година да се отглежда от семена, като едногодишно растение. Обилния цъфтеж от първата година намалява прогресивно през втората и растението обикновено загива.
Отглеждане: Родохитона е храстовидна катерлива лиана. Съществуват три вида в този род, като най-често отглеждан е Rhodochiton atrosanguineus, познат също като  Rhodochiton volubilis, означаващо лилави камбанки.  Не е вечнозелена, през лятото листата добиват ясен червен оттенък. Препоръчва се да се разположи в близост до подходяща конструкция, порта или стена, за която да се прикрепи и развие. На пролет, при по-големи температурни разлики между деня и нощта и висока влажност,  при отглеждане на открито, може да развие гъбични заболявания. Препоръчително е профилактично третиране със системен фунгицид, както и при пресаждане на новопоникналите от семена растения. В началото на пролетта също се препоръчва неколкократно третиране с широкоспектърен инсектицид с оглед на евнтулани вредители като листна и власеста (памуклийка) въшки. Тези профилактични мерки трябва да се спазват също при отглеждане в домашни условия.

Коментирайте тази статия

* Задължително поле