Плумбаго – Цератостигма – Plumbago. Отглеждане. Размножаване.

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.2 Храсти и лиани | Дата 03-06-2010

Плумбаго – Цератостигма – Plumbago. Отглеждане. Размножаване.Семейство: Plumbaginaceae. Наброява около 10 вида растения. Рода носи името си от лат. Plumbum – олово. За плумбагото се предполагало, че действа като противоотрова при отравяне с олово. Сока на корените се използва като оцветител – в сиво-синята гама.
Описание: Вечно зелена храстовидна лиана. Листата на цератостигмата  са дребни, почти без дръжка, ненарязани. Цветовете са дребни, в основата си имат дребни шипчета, тръбовидни , с пет венчелистчета. Плумбагото не е капризно за отглеждане растение, единствено изискване е осигуряване на по-ниски температури през периода на покой.
Произход: Тропическата и субтропическата област на Азия, Австралия, Африка, Америка, Средиземноморието .
Цъфтеж: От пролетта до есента. Прецъфтелите цветове и цветоносите на плумбагото (около пет сантиметра) се отстраняват рано на пролет.
Растеж: Бърз.
Светлина: Ярка, плумбагото вирее добре на пряка слънчева светлина, но през летния период се препоръчва засенчване. През есента и рано на пролет може да се доосветява. При недостиг на светлина, плумбагото изхвърля част от листата си. Новозакупените растения е добре да се аклиматизират внимателно, преди да се изнесат на открито.
Температури: Умерени, 18°С – 22 °С, но е задължителна добрата въздушна вентилация. През зимния период се препоръчва отглеждане в прохладни условия от порядъка на 8°С-12°С, в противен случай плумбагото страда и е възможно да опадат част или всичките му листа.
Поливане: Обилно през пролетно-есенния период, желателно е да изсъхва добре преди ново поливане. През есенно-зимния период се изчакват един-два дни след пресъхване, преди да се полее отново, тъй като има вероятност от гниене поради ниските температури. Водата да е престояла, със стайна температура.
Въздушна влажност: При умерени температури от 18°С – 22 °С не е от съществено значение. Цератостигмата се опръсква единствено в големи горещини.
Подхранване: Веднъж на две седмици, с комбинирани минерални торове. През зимния период не се тори.
Подрязване: Всяка година се подрязва, за да се оформи. При подходяща подпора, плумбагото може да се вдигне до 3-4 метра височина. Тя може да бъде решетка или друга, за която да може да се прикрепи растението, тъй като лианата няма шипчета или мустачета за прикрепване. Стеблата на плумбагото не са особено гъвкави.
Период на покой: От октомври до февруари.
Пресаждане: На пролет. Младите растения трябва да се пресаждат всяка година, а по-възрастните – веднъж на две-три години. Харесва богати леки почви, с добавка на пясък за по-добър дренаж, в които задължително се добавя суперфосфат.
Размножаване: От семена и резници. При температури от 20°C семената покълват на 10-12-тия ден, а цъфтеж наблюдаваме след пет – шест месеца. Размножаването от резници е по-лесно и по-често срещан метод. Практикува се рано на пролет или в началото на есента. При температури от 14°C – 16°C се вкореняват за около две седмици във вода. Цъфтежа при вкоренените настъпва след около 4 месеца.
Вредители: памуклийка, щитовидна въшка, акари.

Плумбаго (Plumbago)

Коментирайте тази статия

* Задължително поле