Огнено-червена Куфея – Cuphea ignea. Отглеждане.Размножаване

2

Автор HobbyKafe | Секция 2.2 Храсти и лиани | Дата 16-07-2010

Огнено-червена Куфея - Cuphea ignea. Отглеждане. РазмножаванеСемейство: Куфеята е от семейство Lythraceae (Устносцветни) и наброява около 250 вида многогодишни храсти и полухрасти. Името произхожда от гръцката дума κυφος (kyphos) – извит, прегърбен, наведен. Поради формата на цвета го наричат още цигарено растение.
Разпространение: Умерени, тропически и субтропически райони в Америка. Родина – Мексико и остров Ямайка
Описание: Невисок вечнозелен храст с височина до 40 см. Листата на куфеята са срещуположно разположени, на къси дръжки, с дължина до 6 см. и широчина до 2 см. Формата им е продълговата, яйцевидно-копиевидна. Цветовете са червени, тръбовидни, с тъмновиолетови краища с бял завършек, разположени единично в основата на листата. Дължина на цвета до 3 см. Цъфти от пролетта до есента. Цветовете се опрашват от колибри или пепруди. От куфеята се добива масло, което е богато на ненаситени триглицериди. По състав е почти идентично с кокосовото и палмово масло. Изполва се в козметичната изндустрия, при производството биодизел в тропическите райони.
Растеж: Бърз, подрязва се за регулиране. Както и оформяне на храста. Куфеята достига максимална височина за една година. Често се отглежда като едногодишно растение. Може да се оформя като бонсай.
Светлина: Светлолюбива е. Предпочита ярка, дифузна светлина, засенчва се през най-горещите обедни часове за да не изгарят листата.
Температура: Летни температури от 20-25°C. Зимува при температури от 15-18 °С, но не по-ниска температура от 8 °С.
Пресаждане: При необходимост, на пролет. Почвената смес се състои от хумус, листовка, торф и пясък за дренаж в съотношение 4:2:1:1.
Поливане: Умерено, при пресъхване на горния слой на почвата. При засушаване опадват листата. Не е неоходимо опръскване.
Подхранване: Тори се на две седмици с минерален тор за цъфтящи растения през пролетта и лятото. През зимата се подхранва на всеки два месеца. Ако листата са опадали – тоест растението е във фаза на покой, не се подхранва.
Размножаване: Чрез резници, от полу-вдървените части на стеблата през пролетта и в края на лятото. Максимален ефект при вкореняване има при ползване на перлит или пясък. Размножава се също и чрез семена. Семената са дребни, засаждат се през март или в началото на април, като растението може да се изнесе навън в началото на юни. При този метод цъфтеж се наблюдава след три месеца.
Вредители: Щитоносна въшка, червено паяче.

Куфея ( Cuphea )

Коментари (2)

Прекрасен пост. Поздрави

Благодаря !

Коментирайте тази статия

* Задължително поле