Мимоза – Mimosa. Отглеждане. Размножаване

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.2 Храсти и лиани | Дата 04-07-2010

Семейство: Fabaceae, подсемейство Мимозови – Mimosoídeae.
Разпространение: Това подсемейство се дели на три подрода Acacieae, Ingeae, Mimoseae. Към Мимоза (Mimosa L.) принадлежат от 300 до 450 вида растения от семейство мимозови. Разпространени са в тропическите и субтропическите области на Америка, а част от видовете – в Азия и Африка.
Описание: Мимозите са дървета, храсти и тревисти растения. Листата им са перести, нарязани, сложни и реагират на докосване. Цветовете са малки, топчести, розово-червени, бели и бледорозови. Използват се в растителни композиции като растения за преден план.
Температура: През пролетта и от средата на есента 20-24°C. През зимата се препоръчват средни температури 16-18°C, растенията се държат в добре осветени помещения ,при температури, не по-ниски от 15°C. При отглеждане на открито в нашия климатичен пояс мимозата през зимата издържа на температури около 0°C, като младите леторасти измръзват.
Поливане: През активния период на нарастване на мимозата, от пролет до есен растението се полива обилно. През периода на покой (зимата) се намалява поливането, като се допуска засушаване до една-две седмици.
Влажност: Обичат високата въздушна влажост. Мимозите трябва да се опръскват многократно и ежедневно, като се избягват най-горещите часове от деня.
Пресаждане: Пресаждаме при необходимост, в началото на активният период.
Размножаване: Чрез семена или резници.
Отглеждане: За равномерен и правилен растеж на мимозата е необходима ярка светлина и много висока влажност. За разлика от много други, на растението много добре се отразява директното слънчево огряване. Мимозите растат добре на прозорци със западно и източно изложение, но най-добре се чустват при южно разположение. В началото на активния период трябва постепенно да се адаптира растението към директно слънце, за да се избегнат изгарянията. Оптималната температура на отглеждане през активния период от пролетта до есента трябва да варира в границите на 20—24°C. Поливаме мимозата с мека престояла вода след засушаване на връхния слой на почвата. Желателно е през лятото да се избягва продължителното засушаване, а през зимата преовлажняването на субстрата, в който е засадено растението. Мимозите са чувстителни към сухият стаен въздух, и заради това се препоръчва регулярно опръскване с мека вода. За повишаване на въздушната влажност можем да поставим саксията с растението в подложка с влажен керамзит или торф. Подхранваме до два пъти седмично през летния период с разтворени минерални торове. Растението лесно образува семена. Много рядко се налага пресаждане, защото на повечето места растението се отглежда като едногодишно, и след привършване за цъфтежната си фаза бива отстранявано. В случаите, когато гледаме мимозата като многогодишно растение, е необходимо при пресаждането да се избере малко по-голяма саксия. Субстратът се състои от равни части торф (торфена почва), листовка, и пясък. На дъното на саксията трябва да се подсигури добър дренаж.
Мимозите дават семена през първата година на растежа си. Чрез тях тя се размножава ежегодно. При размножаване на мимози семената се посяват през март-април, по 2-3 семена в саксии с диаметър 7-9 см. За саксиите с покълващите семена е необходима достатъчна топлина и светлина и трябва да се избере прозорец с южно изложение.
След като премине фазата на цъфтеж, короната на мимозата може да се оформи като се подреже.
Проблеми: При преполиване през периода на почивка листата пожълтяват и остават през деня затворени. При засушаване през активния период можеда се стигне до опадане на листата. При недостиг на светлина стеблата се издължават и губят силата си. При ниски температури и недостатъчно светлина мимозата няма да стигне до цъфтежна фаза.
Вредители: акари и листни въшки

Мимоза – Mimosa. Отглеждане. Размножаване

Коментирайте тази статия

* Задължително поле