Лейцестерия формоза – Leycesteria formosa. Отглеждане. Размножаване

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.2 Храсти и лиани | Дата 05-05-2010

Хималайските орлови нокти – Leycesteria formosa е Caprifoliaceae.

Общи сведения: хималайските орлови нокти – Leycesteria formosa е листопадно растение. През есента листата придобиват червеникав оттенък.
Възрастното растение е със среден размер, достига до 1.5 метра височина. Хималайските орлови нокти са храст, приличащ на малко дърво с изправени клони.

Отглеждане:  лейцестерията – хималайските орлови нокти са градински растения и се отглеждат на открито целогодишно.
Понасят добре ниски температури и студени въздушни течния. За да се развива добре, разположете лейцестерията на място, където ще бъде изложена на слънце поне няколко часа дневно.
Преди да настъпят зимните месеци, желателно е корените да се покрият със слой пръст и сухи листа или мулч, за да се предпази растението от студовете.
Препоръчва се не много често поливане – само от време на време, но трябва да помним, че е добре почвата да изсъхва добре в дълбочина – на две-три седмици е достатъчно една-две кофи вода.
Видове хималайските орлови нокти, които са отглеждани в саксия, се нуждаят от повече поливане в сравнение с градинските сортове.
Същевременно те са по-чувствителни в температурно отношение – както и при много ниски, така и при много високи температури има опасност растението да развие коренови заболявания.
Пролетните дъждове и по-високите дневни температури, както и прекалено честите дъждове могат да доведат до гъбични заболявания
препоръчва се превантивно третиране със системен фунгицид през пролетта – сезона на новия прираст.
В края на зимата също превантивно е добре да се третира с инсектицид – против акари.
Трябва също да помним, че това трябва да се направи преди цъфтеж.

Размножаване:  лейцестерията се размножава най-лесно чрез резници – ранна пролет или късно през есента. Друг често прилаган метод е чрез привеждане.

Почви и торене:  този храст харесва неутрални, богати и добре дренирани почви. Лейцестерията трябва да се подхранва с тор често, практикува се редовно почвено торене от края на зимния период.
Подходящо също е подхранване с тор за цъфтящи на всеки 20-25 дни, когато поливаме.
Ако растението (храста) е голямо, или разположено на голяма площ, можем да ползваме гранулирани торове с формула за постепенно отделяне всеки 3-4 месеца.
Пролетното торене се тори с богато на азот (N) и фосфор (P) торове за да се стимулира новия растеж и цъфтежа.

Лейцестерия ( Leycesteria )

Коментирайте тази статия

* Задължително поле