Аламанда – Allamanda cathartica

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.2 Храсти и лиани | Дата 10-03-2010

Семейство Apocynaceae, Олеандрови

Аламандите произхождат от Централна Америка и обхващат около 15 вида лиани и храстчета. Култивират се основно видовете cathartica и violacea, от които са създадени множество хибриди, някои от които ароматни. Най-често цъфти в ярко жълто, но има лимонени и оранжеви нюанси, како има и червени, винени и кремави хибриди.
Листата са кожести, лъскави с дължина 12,5 см, леко извити в края. Цветовете са восъчни, с форма на тромпет и размер 5-7 – до 12 см за вида hendersonii и 15 см за вида “Grandiflora”. A. cath. ‘FLORE PLENA’ е с кичести цветове и лек аромат. Стъблата са вдървесинели и трява да се оформят навреме преди да загубят своята еластичност, редовното подкастряне не позволява да се оголят и допринася за по-обилен цъфтеж.

– цъфтеж – цяло лято
– за да развие цветни пъпки се нуждае от подкастряне в края на зимата и ярко, силно слънце, минимум 4 часа на ден пряко слънчево огряване и по-възможност по-висока въздушна влага
– изисква максимално количество светлина и топлина, през зимата мин. температура за правилно развитие на растението – 15 градуса; листата измръзват при температура под –1 градуса.
– подхранване на две седмици
– обилно поливане през лятото, леко засушаване от ноември до февруари
– необходимо е обилно подхранване с универсален тор от края на зимата до есента
– в началото на март се подкастря на 1 или 2 пъпки и се пресажда преди да е започнала активната вегетация
– растенията цъфтят по-добре когато са в тясна саксия

Видове:
Allamanda cathartica „Grandiflora“.
Allamanda schottii / neriifolia – по-изразен храстовиден хабитус, и малко по-толерантна към ниски температури. Цветовете са по-дребни.
Allamanda violacea – цветовете са с диаметър 10 см, прости или кичести, виолетови
Освен видовете, вече има създадени и няколко сорта с различни окраски – шоколадово, кремаво, различни по големина и наситеност жълто, червени, виолетови.

Внимание!!! Като всички представители на сем. Apocynaceae аламандата е токсична. Листата й пускат бял сок, който може да предизвика раздразнение на кожата, поглъщане на листата предизвиква повръщане и висока температура.

Blue sky

Аламанда (Allamanda cathartica )

Коментирайте тази статия

* Задължително поле