ЯПОНСКИТЕ ЯВОРИ – 5/5 част

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.0 Градински цветя и растения | Дата 26-03-2019

Снимка: nora

НАЧИН НА ИЗПОЛЗВАНЕ

Използването на много японски кленове в градинските композиции е предизвикателство, тъй като има толкова много видове, цветове, форми и темпове на растеж от които да се избира. По този начин лесно могат да се създадат най-различни ефекти и настроения в градината, като целта е стопаните да се придържат към своята визия, използвайки принципите за композиране – единство и разнообразие, контраст, колорит.

ДИСЕКТУМИ

Най-познатите у нас сортове със своите силно насечени листа. Те могат да бъдат както червени, така и зелени. Използват се в най-различни ситуации – като солитери за вътрешни дворове, акценти в тревните площи, а така също засадени заедно с други растения в група. Имат особен ефект, когато се засадят в близост до водно огледало или като „оправдание“ покрай виеща се пътечка. И колкото по-възрастно е растението, толкова повече се забелязва онова благородство на годините му, изразено в красивите му извивки на скелетните клони. Те се забелязват най-добре, когато листата окапят в края на есента и през зимата. Имат естествен афинитет да не стават големи, но при самото засаждане трябва да се предвиди, че един ден тези дръвчета ще имат по-големи размери, за да добият по естестевен начин каскадните форми на короните си.

ИЗПРАВЕНО РАСТЯЩИ

Предоставят най-голями възможности за избор при композирането. Цветовете с много нюанси на жълто, зелено или червено, а така също и някои пъстри сортове. При едни колоритът е по-силен през пролетта, а при други – през есента. Формата на короната също има своето значение. Тя може да варира от високи, до разстилащи се по ширина или каскадни. Добрата новина е, че всички се поддават много добре на оформяне чрез рязане. Има и сортове, които са с интересен цвят на кората. Един акцент като „Bloodgood“, „Imperor 1“, „Fireglow“ и „Trompenburg“ поставен на видно място привлича вниманието от всяка част на градината с червените си листа точно толкова добре, колкото и жълтите сортове „Katsura“, „Orange Dream“. А пъстрите сортове като „Asahi Zuru“ (бяло, зелено), „Butterfly“ (бяло, розово, зелено), и „Shirazz“ (червено, розово) внасят своя особен ефект. За по-големи насаждения смесването на няколко сорта с характерни цветове оформя непрекъснато променящ се акцент през всички сезони. Приспособяемостта им към широка гама от условия за отглеждане води до възможността да се комбинират добре и с други растения като азалеи, рододендрони, иглолистни, многогодишни тревисти и луковични растения. Кореновата им система не е в конкуренция с корените на другите растения.

ЗАСАЖДАНЕ В МАСИВИ

За по-големи градини или места с големи пространства масовите насаждения предлагат огромни възможности през всички сезони. В някои случаи може да е препоръчително да се включат два или повече сорта или видове, които притежават изключителни характеристики, за да се осигури ярък ефект през всеки сезон. Например, ярко оцветените през пролетта листа на „Кatsura“, „Orange Dream“, „Seigai“, „Shin deshojo“ и „Ueno homare“ биха подчертали масовото засаждане. Добавянето на по-високи, по-мощни червени индивиди между сортове със стройна зеленолистна форма прави ярко цветно петно през цялата пролет и летните месеци. Могат да се планират и сортове с ярка есенна украса, като „Hogyoku“, „Ichigyo ji“ и „O sakazuki“, за да се поддържа интересът през този сезон. Сортове на Acer japonicum също показват ярки цветове през есента, а освен това интересно оформени корони през зимата. За да се попълни целогодишният ефект, би могло да се засадят и сортове с интересна и уникална кора: „Aoyagi“, „Kogane Сакае“, „Nishiki gawa“, „Red Wood“, „Sango kакu“. В големите масиви като допълнителен ефект може да се търси играта на светлината, преминаваща през силно оцветените в червено листа на „Bloodgood“ и особено на „Fireglow“. За да се получи този ефект, те трябва да бъдат засадени така, че да се гледат в контражур – между източника на светлината и наблюдаващия. Резултатите са ефектни и могат да се ползват по време на по-голямата част от сезона. Същият ефект може да се получи и с други видове, но с есенните им листа. Плачещите дисектуми, засадени в масивите, имат способността да се свързват визуално със засадените наблизо дуджевидни явори, а от там и със земята. Живият плет от дисектуми създава уникален ефект и е отличен за засаждане като край на някой изглед. Възможно е също да се засадят по протежение сортове със зелени и червени листа, които притежават богат есенен колорит. След време, когато те се слеят един с друг, а и от самата големина на пространството, което оформят, ефектът би бил зашеметяващ.

Не е разумно да се направи масив само от един вид или сорт. Въпреки че много от тях имат интересна структура на короната, цялостният ефект на голи клони би бил монотонен. Смесването с вечнозелени видове в масив помага да се избегне скуката от листопадните видове и допълнително обогатява картината.

ГРУПА НА ДЖУДЖЕВИДНИТЕ СОРТОВЕ

Голямото разнообразие от сортове джуджета отваря други безкрайни възможности, първата от които, разбира се, са бонсаите – за това благоприятства техният природно заложен нисък ръст. Джуджевидните сортове са особено подходящи и за периферията на групите от храсти, както и в алпинеумите. Кореспондират добре с всички многогодишни, едногодишни и луковични тревисти растения. Стоят добре и с представители на ериковите храсти и иглолистните. Много добре понасят и условията на алпинеумите – дренирани почви, минимална вода и хранителни вещества и средни стойности на рН на почвата. Не растат буйно при прекалено хранене.

ДВОЙНО ПРИСАДЕНИ ЯВОРИ

Те могат да са доста атрактивни и представляват съчетание между два сорта, върху една подложка. Все пак ги поставям на границата на добрия вкус. Приемат се различно от хората. Някои съчетания изглеждат много добре, но някои са като «семейство в развод». Но когато е спазено условието да са направени с вкус, а сортовете да са съгласувани помежду си спрямо екологичните изисквания, този проблем отпада. В противен случай, те носят със себе си единствено дисхармония и лош външен вид. А това е нежелателно. Не се практикуват широко, защото в големите разсадници не е задължително работниците, които правят присадките, да проявяват и чувство на естетика. По-скоро става дума за производство на бутикови серии в малки разсадници. Приложението им може да бъде или като солитер или в контейнер – нещо специално, което изисква специално внимание. Не ги препоръчвам за алпинеуми.

Автор: Penkov

Може да прочетете повече в темата: Ацер

Коментирайте тази статия

* Задължително поле