Цеанотус – Ceanothus – Калифорнийски люляк

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.0 Градински цветя и растения | Дата 02-03-2010

Произход: Америка, храст с височина от 1,50 м до 6 метра, с тънки клонки. Листата са светло зелени, яйцевидни, дълги от 3 до 10 см, с назъбена периферия.
Цеанотуса е един от най-красивите храсти със сини цветове. Има много сортове, но никой не би издържал сурова зима. Цеанотусите от вечнозелената група са с малки листа и подобни на напръстник гроздове от дребни цветчета. Трябва да се засаждат винаги до стена с южно или западно изло­жение. Листопадните видове са по-издръжливи, с по-големи листа и с по-рехави гроздове.

Цеанотуса се сади само напролет.
Билка е, сваля високо кръвно. Укрепва свлачища и сипеи. Храни пчели и птици, събира пеперуди.

Цъфтеж: Oт май до юни, или от юни до септември, с дребни, сини , виолетови , розови или бели цветове, събрани в съцветия с дълги дръжки.
Плодове: Tриделни семенни кутийки.
Температура: Mладите клонки измръзват при -20°C, а някои сортове и при по леки застудявания. Нуждае се от пълно слънце, търпи суха, песъчлива и отцедлива почва.
Размножаване: От семена, които се стратифицират и през пролетта се засяват. Може да се използват и резници. При необходимост се залагат отводи, както за една година се получават готови растения.


Подкастряне: Почти не е необходимо за вечнозелените сортове. При листопадните, през март намалете височината на цветоносните стръкове до 7 см от миналогодишния растеж. На практика, след прецъфтяване, орязването леко стимулира повторен цъфтеж.
Сортове: Изберете известния с издръжливостта си вечнозелен сорт С. ‘Autumnal Blue’ (наситено сини цветове в края на лятото и през есента, 1,80 м, С. ‘Burkwoodii’ (тъмносин, 1,80 м) или С. impressus (с тъмносини цветове напролет, 1,50 м). С. thyrsiflorus repens е нискорастящ, и се разпростира. Тези, които са листопадни цъфтят в края на лятото и през есента – популярни са С. ‘Gloire de Versailles’ (пастелносин, 2,10 м) и С. ‘Topaz’ (син, 1,80 м). Има и няколко розови сорта като С. ‘Marie Simon’. Който и да изберете, може да се отглежда в контейнер поне 1-2 години. Така поливането може да се съобразява с околната температура и според сезона. Добре е да се остави да засъхва между две поливания.

dal » Пон Мар 01, 2010 8:58 pm

Цеанотус / Ceanothus / Калифорнийски люляк

Коментирайте тази статия

* Задължително поле