Спрекелия – Sprekelia. Отглеждане. Размножаване

1

Автор HobbyKafe | Секция 2.0 Градински цветя и растения | Дата 20-06-2010

Спрекелия – Sprekelia. Отглеждане. РазмножаванеСемейство: Амарилисови (Amaryllidaceae).
Разпространение: Мексико, Гватемала.
Цъфтеж:
Пролетта, началото на лятото.
Растеж: Бърз.
Светлина: Ярка, понася преки слънчеви лъчи.
Температура: Умерени зимни и летни температури.
Поливане: Редовно се полива през вегетативния период, напълно се засушава през периода на покой. При поливане е добре да се избягва мокренето на луковицата.
Въздушна влажност: Не играе съществена роля.
Торене: На всеки две седмици по време на периода на растеж с минерални торове.
Период на покой: Есен – зима.
Пресаждане: Младите растения се пресаждат всяка година, възрастните – веднъж на две три години.
Размножаване: Чрез детки – дъщерни луковици.
Род Спрекелия (Sprekelia Heist.) е монотипен, състои се от един вид растение от семейство Амарилисови.
Видове: Спрекелия великолепна (Sprekelia formosissima (L.) Herb.).
Синоними: Амарилис великолепен (Amaryllis formosissima L. (basionym)).
Описание: Растението е с височина 20-35 см., луковицата е с диаметър 5 см., черна, с кърваво-червени петна. Листата са от 3 до 6, линейни, плоски, с дължина от 30 до 45 см. и широчина до 2 см. тъмно зелени или сиви, появяват се едновременно с цветоносите или малко по-късно. Цветоноса е с височина до 30 см., дълъг, кух, червеникав. Цвета е с фуниевидна форма, единичен, с дължина около 10 см., прилича на цвета на орхидеите, с три кадифени червени венчелистчета, стърчащи нагоре и три, спуснати надолу, които частично прикриват тичинките.
Грижи за растението: При избора на място за засаждане трябва винаги да се взема предвид необходимостта от по-високи нива осветеност – особено през летния период е необходимо поне 12 часа пряка слънчева светлина. В домашни условия е препоръчително да се отглеждат на прозорец  с източно или западно изложение. При северно изложение светлината е недостатъчна и е възможно растението да стигне до цъфтеж. По време на активния растеж на растението са необходими повече светлина и топлина. През летния период Спрекелията се отглежда на открито и в умерения климатичен пояс. Вирее по-добре при умерено засушаване отколкото при висока влажност.
Особености: Листата окапват в края на лятото, когато настъпи периода на покой, който продължава до края на зимата. В края на зимата луковиците се засаждат и първоначално не се полива  до появата на цветоноса. Постепенно растението се адаптира като се мести на по-осветено място и започне да се полива. Цъфти след 18 до 25 дни. След окапването на листата, луковицата на растението се вади от пръстта и се съхранява в сух торф при температури около 16°C.
Спрекелията се отглежда на открито в райони с мек климат, в добре дренирани почви, на слънчево, защитено от въздушни течения място.
Луковиците на възрастните растения може да не се вадят от саксиите. След увяхване на листата за периода на почивка се пресаждат веднъж на две три години. Обичат добре дренирани и рехави почви и както и хипеаструмите (амарилисите) са особено чувствителни към недостига на кислород в почвата. В плътни, глинести почви растението може да загине от загниване на луковиците. Оптималния състав на почвата е торф, богата а хумус почва, едрозърнест пясък в съотношение 2:1:1. Понякога се добавя и бавнодействаща тор с повишено съдържание на фосфор. При отглеждане на Спрекелия в саксия, се подбира размер, съобразен с този на луковицата, като разстоянието до стените на саксията не трява да надвишава 3 см. На дъното на съда се насипва керамзит или парченца натрошени стари глинени саксии в слой от около 3 см. Под долния край на луковицата се насипва пясък с дебелина до 1 см. за допълнително дрениране. При засаждане луковицата се заравя на половина в субстрата.
Размножаване: Чрез дъщерни луковици, образуващи се всяка година около възрастната луковица. Малките луковички се отделят внимателно от родителската луковица чрез остър нож, срезовете се обработват против гниене – с фунгицид или натрошен въглен. Засаждат се внимателно  в едрозърнест пясък или сфагнум, така че половината луковица да остане отгоре. По врeме на вкореняване температурата трябва да се поддържа около 18°C –  20°C.
Вредители: щитовидна въшка, памукова въшка, червено гниене, засяга предимно луковиците на амарилисови и се причинява от гъбичката Stagonospora curtisii.

Спрекелия

Коментари (1)

Добро обслужване

Коментирайте тази статия

* Задължително поле