Салвия – Salvia sp.

1

Автор HobbyKafe | Секция 2.0 Градински цветя и растения | Дата 29-03-2011

Родът Салвия общхваща огромна група растения, с над 900 вида, които са произход Мексико и Южна Америка. Видовете включват едногодишни, двугодишни и многогодишни растения, голяма част от които са с висока декоративна стойност, някои от тях са и с ароматни листа. Широко се отглеждат в градините и са особено предпочитана компания при засаждане с рози, известни са и с това, че привличат пеперуди в градината, за който ги харесва  и не се страхува от гъсеници . Някои от видовете се използват и в кулинарията, както и в народната медицина.
Растенията предпочитат влажни, добре дренирани почви, колкото се може повече слънце, но търпят и известно засенчване. Добре е да има достатъчно циркулация на въздух, за да се избегне нападането и от брашнеста мана.

Ето и най-разпространените видове

– Есенната салвия – Salvia greggii е храстовидна в основата, с ароматни листа по цялото стъблото. Цветове и са черевно розови, според сорта, рехаво разположени по върховете на стъбла, с височина от 30 до 90 см, късно през лятото и есента. Зона 7-9.
– Salvia guaranitica цъфти късното лято и есента, с много тъмно сини цветове и почти черни прицветници. Цветовете са събрани в съцветия, които могат да достигнат до 2 м височина. Зона 7-10, често се отглежда като едногодишно. 
– Синята салвия – Salvia azurea достига до 1,50 м и има прекрасни небесно сини цветове през лятото и есента, Зона 5-9
– Гигантската пурпурна салвия – Salvia pachyphylla е изключително устойчиво, ароматно растение с пурпурно/розови/сини цветове през цялото лято. Достига 1-1,5 м. Зона 5-9
– Салвия майска нощ – Salvia x sylvestris ‘May Night’ – има гъсти съцветия от наситено индигово сини цветове, висока е 50-60 см. Размножава се чрез разделяне на коренището или с резници, тъй като е стерилен хибрид. Зона 5-9

Статия: Blue sky
Снимка: Wikimedia

Салвия / Salvia sp.

Коментари (1)

Искам да попитам Salvia Divinorum има ли нещо общо с това семейство, защото изглежда съвсем различно и никога не съм я виждал да цъфти.

Коментирайте тази статия

* Задължително поле