Размножаване на хеухера (хойхера) чрез семена

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.0 Градински цветя и растения | Дата 02-08-2011

Размножаване на хеухера (хойхера) чрез семенаОтглеждането на хеухери от семената, които сте събрали може да бъде много интересно занимание, тъй като повечето от порасналите семеначета ще изглеждат много различно от растението, от което са семената и никога не се знае, какво ще се получи. От семената на моята обикновена зелена хеухера покълнаха много различно оцветени семеначета – от червени до оранжеви. Някои индивидуални характеристики няма да се покажат докато растенията не станат поне на два месеца. Семена посяти през пролетта и държани под лампа ще станат достатъчно големи за да се засадят на вънка, когато времето се стопли.
Събирайте семената след като семнните кутийки изсъхнат, но преди да се разпукат.(Бел. прев.: тука ще пропусна да преведа няколко изречения тъй като е пределно ясно, как се събират семенните кутийки. Семената се изтърсват от тях като се хващат с отвора надолу и се разтъркат с два пръста, а аз лично ползвах една цедка за чай и с нея претрих семенните кутийки.) В резултат ще получите много сухи боклучета и семена смесени заедно. Никога не съм опитвал да ги разделям, но махам по-големите остатъци от кутийките. Поставете в хартиени пликове тази невпечатляваща смес, докато не сте готови за сеитба. Дръжте пликчетата на хладно и сухо.
Посейте семената в хубава „seed starter mix“(Бел. прев.: Не знам каква е тая щуротия, ама аз мойте ги набухах в чист торф), но първо прибавете към нея перлит или вермикулит, докато се получи смес 1:1. Перлита и вермикулита правят субстрата по-лек и по-пропусклив, а това наистина е необходимо, ако искате здрави, добре изглеждащи семеначета. Поливайте докато почвата се навлажни, но внимавайте да не подгизне. Хеухерите няма да виреят в тежка, мокра почва. Боклучетата и семената се поръсват отгоре върху субстрата равномерно на тънък пласт. Всяка малка семнна кутийка съдържа страшно много семенца, така че бъдете внимателни и не прекалявайте… повярвайте, не искате да се окажете с хиляди малки семеначета. НЕ покривайте семената със субстрат, тъй като им е нужна светлина за да покълнат, само напръскайте повърхността леко с вода.
Покрийте саксийката с прозрачна торбичка (Бел. прев.: аз бих използвал фолио) и я оставете под лампа. Не позволявайте на покълващите семена и на субстрата да изсъхнат…ако се налага пръскайте от време на време, за да поддържате повърхността влажна. Семената ще покълнат след десет дена до 2 седмици. Когато семеначетата се появят премахнете торбичката и започнете да поливате отдолу.
Семеначетата хеухера образуват един дълъг централен корен в много млада възраст, за това те трябва да се пикират поне като се появи и втория набор от листа. Продължете да използвате същия субстрат с прибавения перлит/вермикулит и поливайте семеначетата отдолу. Когато семеначетата порастнат ги преместете в по-големи саксии, както бихте направили с всеки друг разсад.
Друг вариант: пробвайте да посеете семената от хеухера на вън в градината през есента. Поръсете семената върху повърхноста на почвата…не покривайте след това. Малките хеухерчета са изненадващо здрави и много от семената ще покълнат, дори и с толкова малко грижи.

Преведено от тук: http://www.choosingvoluntarysimplicity. … from-seed/

Та тази статия действа доста зарибяващо защото дори и семената да не са миск пак може да се получат разноцветни хеухерки, пък ако са микс да не говорим…палитрата ще е пълна. Та аз съм навит да се събереме няколко човека и да пробваме с тая краста.

Статия: botan » Вто Авг 02, 2011 9:25 pm
Снимка: rumivarna » Чет Фев 17, 2011 11:08 am

Хойхера, тиарела и хойхерела (Heuchera, Tiarella)

Коментирайте тази статия

* Задължително поле