Пролетните лехи – пълни с цвят

2

Автор HobbyKafe | Секция 2.0 Градински цветя и растения | Дата 28-09-2010

Пролетните лехи - пълни с цвятСлед десетилетия на стандартизирано и масово засаждане на пролетните луковици в парковата архитектура, напоследък традицията се разчупва с творчеството на ландшафт-дизайнерката Джаклин ван дер Клоит, известна с тоналните си и структурни композиции. Сали Фъргюсън, говорител на информационния център за луковиците в Холандия твърди, че това е абсолютно радикално и новаторско решение. В него многогодишните луковици са скелета на композицията, а пролетните озаряват с ярките си цветове и са предвестник на пролетта. Всъщност тя явно не се е разхождала из българските дворове, за да се увери, че това в България си е нормална практика. И все пак, при планирането на нашата пролетна градина, можем да попием малко дизайнерски опит и съвети.
Комбинираното засаждане позволява голяма свобода при използването на пространството, особено когато е ограничено. Пролетните луковици добавят цвят в лехите, когато многогодишните едва са наболи и се показват над земята. Същевременно, многогодишните растения, особено тези с широките листа, при израстването си закриват стъблата на прецъфтелите луковици, през така необходимия им период на почивка и възстановяване на силите за следващия сезон.
Магическият подход на Джаклин включва прецизен подбор на видовете. След това тя смесва луковиците в един леген и ги посипва по земата, докато бавно се придвижва, като засажда всяко, там където е паднало.
Има и една тънкост обаче, луковиците трябва да се сортират по големина, защото иначе не се смесват добре и малките остават на дъното. Т.е първо разпръскваме големите – лалета, нарциси, зюмбюли, алиуми, а после с повторно минаване – по-малките луковици – сцила, мускари, минзухари.
За предпочитане е да се подбират видове, които лесно се размножават и натурализират, като видовите лалета например. Естествено, могат да се използват и популярните култивирани лалета, но съответно трябва да се имат предвид грижите, които те изискват – относителна светлина и листната маса не трябва да се премахва, докато не пожълтее напълно.
Също така е важно да се има предвид следното – луковиците трябва да се засаждат по-дълбоко, отколкото се препоръчва при стандартното засаждане, за да се избегне евентуално гниене, което би възникнало при по-тежки почви при поливането на летните цветя.
И някои специални съвети
– Намерете „котва”. Естественият вид на полянката с пролетни цветя се засилва, ако са подчертани от някакъв елемент в пейзажа – например ако са разпръснати под единично дърво, или ако с извивки и меандри свързват няколко дървета, или разпръснати около пътеката между цветните лехи.
– Изберете цветна схема. В света на дизайна, цветовите комбинации са от решаващо значение. Ако търсим по-естествен ефект, е добре да изберем светлите тонове, но трябва да се има предвид и ефекта на светлината. Ярките цветове изглеждат по-красиво, когато са на място с пълно слънчево огряване, докато по-светлите тонове – розово, светло синьо, люляково и кремаво бяло изпъкват и стоят наистина красиво, когато са разположени на шарена сянка – просто искрят в леката сивота на сянката.
– Подберете видовете така, че да се редуват в цъфтежа, за да си осигурите поне два, а може и три месеца обилен цъфтеж в бордюра,  докато многогодишните видове са готови да разкрият напълно красотата си и да превземат вниманието ви с лятното си изобилие.
– Имайте предвид, че това са смесени бордюри, използвайте и многогодишни растения, които да цъфтят едновременно с пролетните. Луковичните особено много изпъкват, когато са подчертани от други видове растения. Подходящи комбинации са лалета със седум, гераниуми, арабис и незабравки, зюмбюли с декоративни треви и дамско сърце, нарциси с пролетните флоксове или хойхера. А ако търсим по-романтичен ефект, можем да използваме диви цветя в композицията. Други подходящи видове са brunnera macrophylla, geranium magnificum, geranium sylvaticum ‘Mayflower’, hosta, heuchera, lysimachia ‘Firecracker’, rodgersia ‘Braun Laub’- листнодекоративно растение с кафяво-зелени листа.
Статия: Blue sky 
Снимки: Blue sky 
Редакция: Hobbykafe
 

Коментари (2)

На снимката цветята изглеждат прекрасно, но като се замисля колко грижи изискват започвам да се отчайвам, допре поне, че вие, жените, се занимавате с тях.

Майка ми си е напарвила цветна градинка на село а пред блока всички комшийки имат по една леха цветя в цветната градинка:)

Коментирайте тази статия

* Задължително поле