Нарцис (Narcissus)

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.0 Градински цветя и растения | Дата 11-02-2019

Снимка: bell

Нарцис (Narcissus) е род, състоящ се от 60 вида многогодишни, луковични растения от семейство Амарилисови. Открити са около 60 хибриди и са създадени хиляди култивирани сортове.

Родът е разпространен в горите и ливадите на Южна Европа и Северна Африка, Западното Средиземноморие, особено на Иберийския полуостров (Испания и Португалия). Няколко вида разширяват обхвата до Южна Франция, Италия, Балканите (N. poeticus, N. serotinus, N. tazetta) и Източното Средиземноморие. Дивите и културните растения са натурализирали широко и са пренесени в Далечния изток и Северна Америка. Техните естествени местообитания са много разнообразни, на различни височини и климатични зони, намиращи се предимно в открити пространства, от речни брегове до скалисти склонове и планински пасища, гори, храсти и ливади. Нарцисът е националното цвете на Уелс.

Цъфтят от март до май и достигат от 10 до 60 см височина. Цветовете обикновено са бели или жълти, но има и хибриди оцветени в оранжево, розово и кремаво.

Обича слънце или полусянка и предпочита богата неутрална до слабо кисела почва.

Като много луковични растения преди започване на пролетния растеж е необходим период с минусови температури. Засаждат се през есента от септември до ноември на дълбочина 10–15 см.

Размножават се чрез луковици, като туфите се изкопават на всеки 5 години, разделят се и презасаждат поотделно.

За улеснение род Нарцис е разделен на 12 групи.

Може да прочетете повече за групите и видовете в темата: Нарцис -пролетното слънце / Narcissus

Фотогалерия Нарциси

Коментирайте тази статия

* Задължително поле