Lavatera | Едногодишна Лаватера | Описание | Отглеждане

5

Автор HobbyKafe | Секция 2.0 Градински цветя и растения | Дата 28-05-2011

Lavatera trimestrisНай-известната едногодишна лаватера е Lavatera trimestris, Розовата, Royal или Regal Mallow, която е относително самостоятелен вид в рода на Лаватерите. Други едногодишни са L. mauritanica Durieu, вид от Северна Африка и Иберия, свързана с Tree Mallows, което също е едногодишно растение. Tree Mallow, L. arborea L., and Smaller Tree Mallow, L. cretica L. също се използват като двугодишни, но може да се отглеждат и като едногодишни, също както и Австралииската ружа – Australian Hollyhock, L. plebeia . Друга група от два вида свързани и с L. trimestris и храстовидните видове като L. olbia L. С едногодишен или двугодишен хабит, са видовете L. punctata All. and L. maroccanaMaire.

Lavatera trimestris L., синоними: Rose Mallow, Royal Mallow, Regal Mallow, Annual Mallow.
Разпространение: Lavatera trimestris се намира в региона на Средиземно море, от Мароко, Португалия, Испания и Южна Франция за Турция и Levant, включително Балеарските острови, Корсика, Сардиния, Сицилия, Малта и Гърция. Тя е натурализирана и в други места в Европа и на други континенти, включително в средния-запад и югоизток на САЩ.

Описание: Едногодишната Lavatera в нашите градини е L. trimestris L., Тhe Rose, Royal или Regal Mallow. Това е високо изправено едногодишно тревисто растение – до 4 ft. /1.20 м. в природата, но култивираните често са по-ниски, като има и едва 20 см. тревисто с четинести стебла и ярко розови (или бели) цветове, с по 1-2 съцветия, излизащи от основата н всяко листо. Цъфти от средата на лятото до късна есен.

Отглеждане: Л. trimestris се отглежда като едногодишна. Семената се засяват на закрито в началото на пролетта, или на открито в края на пролетта. Растението е е сравнително толерантно към почвата и аспекта слънце/сянка, но се развива най-добре на слънчево място, и предпочита добре дренирана, а не по-плодородна почва. L. trimestris дава добри семена в умерен климат, а понякога се самозасява.
То може да се третира като полуустойчиво двугодишно растение – семената се засяват през есента на закрито и растенията презимуват в закрити помещения. Когато се отглеждат по този начин растенията могат да цъфтят още през април. (Когато се отглеждат по този начин растения са изложени на риск от заразяване с листни въшки. Също се наблюдава загуба на някои растения от увяхване – домашната среда не е достатъчно влагозадържащ)
Има данни, че Л. trimestris може да бъде третирана като многогодишно, но това е в противоречие с годишния и цикъл в дивата природа. Във всеки случай не са студоустойчиви растения и не може да презимува на открито в британски климат, съответно и в нашенския.

Сортове: /височината е в инчове, ама ме мързи да ги обръщам всички/
Култивираните сортове са обикновено по-малки, имат по-големи цветове и по-голямо разнообразие от цветове. Щамове са ‘Deep Pink’, ‘Loveliness’ (3-4 ft, deep rose-pink), ‘Mont Blanc’ (21 in, бяла), ‘Mont Rose’ (21 in, pink), ‘Novella’ (8-10 in, pink), ‘Pastel’ (mixed colours), ‘Pink Beauty’ (24 in, pale pink), ‘Pink Regis’ (presumable a paler pink version of ‘Ruby Regis’), ‘Rose Beauty’ (24-30 in, pink), ‘Ruby Regis’ (24 in, cerise-pink), ‘Salmon Beauty’ (24-30 in, salmon pink?), ‘Silver Cup’ (24 in, pink), ‘Splendens Alba’, ‘Splendens Sunset’, ‘Tanagra’ (deep rose-pink), ‘White Beauty’ (24-30 in, white), ‘White Cherub’ (syn ‘Dwarf White Cherub’) (12-15 in, white), and ‘White Regis’ (presumably a white version of ‘Ruby Regis’).
Parade’ е смес от ‘Mont Blanc’, ‘Pink Beauty’, ‘Ruby Regis’ and ‘Silver Cup’. ‘Beauty Mix’ смес от ‘Pink Beauty’, ‘Rose Beauty’ and ‘White Beauty’ strains. ‘Dutch Beauty’, ‘Easter Parade’ и ‘Pastel Mixed’ са подобни смески. ‘Dutch Beauty’ е бил създаден за търговия рязан цвят.
Сортът “ Silver Chalice“ може да е същото като “ Silver Cup“.

Статия: denitsavm » Пет Май 27, 2011 10:40 am
Снимка: Wikipedia

Лаватера /Lavatera /

Коментари (5)

Интересна информация. Точно като за проекта ми 🙂

Супер е

Оптимизаторите нещо нещо, много се изложиха

Те може и да са се изложили но това не е по темата. Виж хората каква хубава статия са написали, вие с вашите коментари.

Е длъжен съм и аз да се включа тогава

Коментирайте тази статия

* Задължително поле