Кокиче (Galanthus)

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.0 Градински цветя и растения | Дата 07-02-2019

Снимка:
calico

Galanthus (Кокиче) е малък род от около 20 вида луковични, многогодишни, тревисти растения от семейство Амарилисови. Името кокиче произхожда от гръцките думи gala-мляко и anthos-цвете.
Родът е разпространен в горите и поляните на Европа и Близкия изток, от испанските и френските Пиренеи на запад до Кавказ и Иран на изток и на юг до Сицилия и Егейско море, Турция, Ливан и Сирия. В последствие кокичетата са широко разпространени и натурализирани в цяла Европа, Северна Америка и други региони. Най-известният и разпространен представител на рода е Galanthus nivalis.
Кокичетата са сред първите луковици, които цъфтят в края на зимата и могат да образуват впечатляващи бели килими в райони, където са местни или са били натурализирани.
Както повечето луковични растения, кокичетата не изискват почти никакви грижи. Развиват се добре както на открити слънчеви места, така и на полусянка под дървета и храсти. Добре е да се засаждат на групи на дълбочина около 10-12см през месеците септември и октомври. Цъфтят с малки, снежно бели цветчета, приличащи на камбанка и имат приятен аромат.
За да се растат добре, са им необходими две условия. Първото е период с минусови температури. Второто е високата почвена влажност докато цъфтят. Кокичето се размножава чрез делене на луковиците, като това става през периода на покой.

Коментирайте тази статия

* Задължително поле