Кокиче (Galanthus)

Снимка:
calico

Galanthus (Кокиче) е малък род от около 20 вида луковични, многогодишни, тревисти растения от семейство Амарилисови. Името кокиче произхожда от гръцките думи gala-мляко и anthos-цвете.
Родът е разпространен в горите и поляните на Европа и Близкия изток, от испанските и френските Пиренеи на запад до Кавказ и Иран на изток и на юг до Сицилия и Егейско море, Турция, Ливан и Сирия. В последствие кокичетата са широко разпространени и натурализирани в цяла Европа, Северна Америка и други региони. Най-известният и разпространен представител на рода е Galanthus nivalis.
Кокичетата са сред първите луковици, които цъфтят в края на зимата и могат да образуват впечатляващи бели килими в райони, където са местни или са били натурализирани.
Както повечето луковични растения, кокичетата не изискват почти никакви грижи. Развиват се добре както на открити слънчеви места, така и на полусянка под дървета и храсти. Добре е да се засаждат на групи на дълбочина около 10-12см през месеците септември и октомври. Цъфтят с малки, снежно бели цветчета, приличащи на камбанка и имат приятен аромат.
За да се растат добре, са им необходими две условия. Първото е период с минусови температури. Второто е високата почвена влажност докато цъфтят. Кокичето се размножава чрез делене на луковиците, като това става през периода на покой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.