Книфофия (Kniphofia)

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.0 Градински цветя и растения | Дата 13-03-2019

Снимка: darina1960

Kniphofia е род от около 73 вида многогодишни, цъфтящи растения от семейство Asphodelaceae. Родината му е Южна Африка. Заради триъгълните листа растението е известно и с името тритома. Популярни видове са Kniphofia sarmentosa, Kniphofia ichopensis, Kniphofia baurii и други.

Книфофията е многогодишен полухраст, достигащ височина 60-120 см. Листата са удължени с мечовидна форма. Цъфти от юли до август. Цветовете са обагрени в жълто или в червено, оранжево, кремаво, но може да са и двуцветни. Сортовото разнообразие на новите селекции е голямо. Корените са дебели, месести и образуват тръстикови фуги. Растението е топлолюбиво, вирее на светли места и е влаголюбиво. То се развива много добре на места, където има подпочвени води. Почвата трябва да е ботата и влагопропусклива, защото има опасност корените за загният. Презимува, като се покрива със слама или шума, а през лятото се тори само с минерални торове.

Книфофията се размножава със семена и чрез разделяне на туфи през пролетта. Отделните части се засаждат на влажно и огряно от слънцето място. Когато цъфти създава интересен ефект в градината. Подходящо е за украса на цветни петна в градини, акценти в алпинеуми и отрязан цвят. След прецъфтяване се намаляват поливките, за да се позволи на листата бавно да пожълтеят. Това е периода на изхранване на коренището и ‘детките’. Не е необходимо да се вадят и разделят коренищата всяка година. Това може да става през 2-3 години.

Автор: valentina64

Редакция: Hobbykafe

Може да прочетете повече в темата: Книфофия, тритома (Kniphofia)

Коментирайте тази статия

* Задължително поле