Кампанула – камбанки – Campanula sp.

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.0 Градински цветя и растения | Дата 26-02-2010

Камбанките или още Кампанулите са голям род от семейство Камбанкови, обхващаш около 300 вида едно-, дву- и многогидишни растения, всички с цветове приличащи на камбанки. В зависимост от климатичните особености в северните райони размерите им са от 5 см. височина до 2 м. в южните по-топли региони. Ботаническото име на рода Campanula идва от италианското ‘campana’ – камбана, описваща формата на цвета.
Естествен хабитат: Среща се в Европа, Средиземноорието, Средна Азия, някои части на Северна Америка.
Описание: Листата често са различни на едно и също растение, в основата на стеблото листата са по-широки, нагоре се стесняват. Краищата им могат да бъдат назъбени или гладки – понякога едновременно на едно също растение. Съцветията са сожноцветни, цветовете са камбановидни, най-често сини или лилави, по-рядко бели или розови. Плодът е капсуловидна кутийка, в която са събрани семената. Цъфтят през пролетта и лятото.

Ето никои видове кампанули
C. pyramidalis – стравнително по-топлолюбив вид, произхожда от планините на Южна Европа. Достига 1-1,30 м височина, и пирамидални съцветия от звездички с диаметър до 5 см. Цъфти в края на лятото, в бяло или синьо.
C. Medium – Кентърберийски камбани – двугодишен вид, достига на височина от 60 до 90 см, особено се отличава с големите камбани, някои от които изглеждат като чашка, положена в чинийка. Обикновено са сини, но има и бели, розови и лилави. Цъфти в началото на лятото, възможен е и втори цъфтеж, ако се изреже веднага след първия. Добре се съчетава с всички цветя, но особено добре стои с папрати, хости и екзотичната китайска примула – Primula valii
C. latifolia – гигантска кампанула, многогодишна, цветовете са сини или бели, достига до метър.
C. Trachelium – синьо, бяло, розово, с прости или кичести цветове, цъфти през лятото. Популярен е сортът Бернис.
C. glomerata – много популярен многогодишен вид, обикновено е синьо-лилава, но има и бели и розови сортове, цъфти през пролетта и лятото.
C. persicifolia – многогодишен, много популярен вид, бели или сини звездички на високи тънки стъбла, достигащи до 1 м.цъфти от юни до септември, произхожда от Южна Европа. Съчетава се чудесно с астилбе, ехинацея, треви, бели маргаритки и гипсофила.
C. americana – висок вид, с нетипични цветове, при засяване през есента е едногодишен вид, при пролетно засяване, двугодишен.

Blue sky » Чет Фев 18, 2010 1:00 pm

Кампанула – камбанки / Campanula sp.

Коментирайте тази статия

* Задължително поле