Камелия (Camellia)

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.0 Градински цветя и растения | Дата 22-02-2019

Снимка: serena

Камелия е род вечнозелени, цъфтящи храсти или малки дървета с височина до 20 м от семейство Чаеви (Theaceae). Те се срещат в източна и южна Азия, от изток от Хималаите до Япония и Индонезия. Има 100-300 описани вида, с някои противоречия относно точния брой. Има и около 3000 хибрида. Най-известните видове са обикновената камелия (Camellia japonica) и чаят (Camellia sinensis).

Камелията, приказна принцеса с лъскави тъмнозелени листа и с невероятно разнообразие от цветове. Най-голямото й предимство е това, че цъфти през зимата и ранна пролет, от ноември до началото на май. Камелиите са изключително взискателни към температурата. Трябва да им се осигури прохладно и светло място. Единствено, когато залагат цветните си пъпки – обикновено през юли-август, температурата трябва да е около 20-25 градуса. По-късно, докато пъпките съзряват, не трябва да превишава 15 градуса, а по време на цъфтежа оптималните градуси са 8-10, за някои сортове и по-ниски.

В саксии е за предпочитане да се отглеждат сортове с ранен цъфтеж. Те трябва да бъдат изнасяни навън през май, като се поставят на сенчесто или полусенчесто място, което да не е ветровито. в края на октомври с идването на студовете, трябва да бъдат внесени на закрито и хладно, на температура около 4-7°C, където трябва да останат до идването на пролетта.

Когато ще се засаждат отвън, това трябва да се направи през септември-октомври или през март-април. Камелиите с по-прости цветове в зависимост от сорта издържат температури до -20 градуса, докато сортовете с кичести цветове трябва да се държат в помещения с температура над нулата.

Предпочитат кисели почви, богати на хумус и не понасят добре варовик. Почвата трябва да се поддържа влажна, без преовлажняване или засушаване. Размножава се след прецъфтяване с полувдървесинени резници.

Автор: Миша

Редакция: Hobbykafe

Може да прочетете повече в темата: Камелия (Camellia)

Коментирайте тази статия

* Задължително поле