Калистемон – Callistemon

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.0 Градински цветя и растения | Дата 01-03-2010

Вечнозелено растение, с твърди, бодливи листа,  с цветове като четки. Расте сравнително бързо. Цветовете са трайни и падат след около 2 месеца. След тях остават твърди сиви плодници, изглеждащи като миниатюрни лещени зърна, налепени по клончето. Родината му е далечна Австралия, но е много разпространен храст из средиземноморието и топлите ширини. Обожава пряко слънце и отцедлива рододендронова кисела почва. Не търпи варовик при поливане, подхранва се с торове за азалии и рододендрони преди и по време на цъфтеж. Може да цъфти повторно, но е нужно изрязване на прецъфтелите или прекомерно израсли клонки.
Цветовете са в червено, розово, рядко виолетово или бяло като цвят на „четката“.
Младите растения се прибират след първото застудяване, а по-старите понасят температури малко под нулата. Държи се на светло и прохладно (при 5-10°С). Полива се на всеки 4 седмици, но туфата не трябва да изсъхва съвсем. През пролетта се пресажда.


Вредители и болести: Щитоносни въшки, ако зимува на твърде топло и тъмно място, или през лятото може да се зарази от други, нападнати от щитоносни въшки растения. Наблюдават се смущения в растежа поради поливане с много твърда и студена вода. В големи съдове може да израстне до 2 метра височина, в градини и повече, като може да достигне  диаметър на храста до 2 метра.
Период на цъфтене: Юни до юли. Някои екземпляри цъфтят два пъти. Привлича насекоми, птици. Моят цъфти в момента.
Размножаване: Чрез семена или връхни резници при температура на почвата 20 – 25ºС. През пролетта се нарязват резници с дължина 5 см и се вкореняват в пясък при температура 20*C в парникова среда.
Пожълтелите листа са знак за твърде варовита почва.

dal » Пон Мар 01, 2010 7:17 pm

Калистемон /Callistemon/

Коментирайте тази статия

* Задължително поле