Индийски люляк – Lagerstroemia indica

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.0 Градински цветя и растения | Дата 06-03-2010

Листопаден голям храст или малко дърво, което разгръща цветовото си великолепие само ако лятото е топло и слънчево, а есенните дни – златни. Цветовете, които в зависимост от сорта, са бели, розови, червени, виолетови и красиво накъдрени, се появяват само по върховете на дебели едногодишни стебла. Тъмнозелените листа са елипсовидни или продълговати, клоните четиристенни, а стволът блести като коприна. Цъфти от август до октомври .Иска пълно слънце и търпи суша.
Късно се разлиства , понякога се допуска грешка и смятайки го за измръзнал изрязват или изхвърлят храста.
В началните засаждания и първа зима е добре да бъде защитен поне с вестници и наелон около стъблото. Това ще позволи на дръвчето или храста да стартира през следващата пролет от по високо разположени клонки. Търпи резитби и формиране,.кората на дърветата е изключително декоративна-сивкава набраздена и впечатляваща.


Спори се постоянно може или не може в България да бъде отглеждано това растение. Според мен и четено и споделено в Южна България е абсолютно безпроблемно да го имате в градината. В Северна България първите две години е добре да се тори с повечко калий след юни /това укрепва растенията за зимуването и ги прави освен обилноцъфтящи и много издръжливи/ , хубавия дренаж подпомага отводняването на кореновата туфа-това също спомага успешното презимуване . Липсата на излишна вода в корените препятства замръзване и повреди.
Друго, което в момента се сещам е , че е любимец на листите въшки и някои разсадници го гледали за да е притегателен център за вредителите , което за мен е малко съмнителен способ и аргумент , защото пръскането и здравите растения винаги са за предпочитане пред това да примамваш въшките из градината на по-отдалечени листа.

dal » Съб Мар 06, 2010 5:06 pm

Индийски люляк / Lagerstroemia indica

Коментирайте тази статия

* Задължително поле