Иглика. Primula. Отглеждане. Размножаване

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.0 Градински цветя и растения | Дата 11-04-2010

Царство: Plantae, Растения
Отдел: Magnoliophyta, Покритосеменни
Клас: Magnoliopsida, Двусемеделни
Разред: Ericales
Семейство: Primulaceae, Игликови
Род: Primula, Иглика

Игликата е най-разпространеното градинско цвете у нас от семейство Primulaceae (Игликови). Заради ранният си пролетен цъфтеж в Русия са и дали името Първоцвет. До момента са известни около 500 многогодишни вида Иглика, като голяма част от тях са хибриди.
Игликата вирее в умереният пояс на северното полукълбо, на доста обширни площи.

В България са известни 8 вида иглики в диво състояние, като 4 от тях са защитени от Закона за биологичното разнообразие. Можем да ги открием из ливадите и в подножието на предбалканските и балкански райони на страната ни.
С разнообразната си цветна палитра, игликата е колоритно градинско цвете, което всеки би желал да има в градината си. Някой от хибридните сортове са с цветове, надминаващи 4-5 см в диаметър. Примулата има късо нишковидно коренище. Стеблата са къси или почти липсващи при някои видове иглика. Листата са назъбени, с леко продълговата до яйцевидна форма, мъхести и набръчкани, захванати в розетка в основата на стеблото на растението.
Цъфти от януари до май-юни. Цветовете на игликата са петделни и образуват право или наведено съцветие на върха на растението. Понякога са единични в центъра на стъблената розетка. Плодът представлява многосеменна кутийка.
Игликата се отглежда изключително лесно и дори и да не полагаме особени грижи за нея, всяка пролет ще ни радва с цветовете си. Желателно е редовно поливане през лятото.
Размножаването на игликата става чрез делене на коренището или чрез семена.
За лечебни цели се използват коренището и корените, цветовете и листата. Притежават отхрачващо и диуретично действие. Засилват стомашната секреция. Действа успокоително и на нервната система.

flowers.content » Нед Апр 11, 2010 11:39 pm

Иглика(Primula)

Коментирайте тази статия

* Задължително поле