Хойхера – Heuchera

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.0 Градински цветя и растения | Дата 12-03-2010

Хойхера (Heuchera) от семейство Каменоломки е цъфтящо многогодишно за вашата градина , издържащо от слънчеви до полусенчести места. Издръжливо растение / – 20 С-+/, с умерени нужди от поливане. Подходящо за бордюр и алпинеумни и съчетания . Със своите ярки и наситени багри листнодекоративните хойхери могат да украсят всяка градина, а цъфтящите сортове придават лекота и елегантност на цветните композиции. Освен красиви и ефектни, те са и непретенциозни, устойчиви на болести и вредители и лесни за отглеждане.
Това са многогодишни тревисти растения, достигащи на височина около 50 см. Развиват силно коренище. Листата са събрани в прикоренова розетка. Те са на дълги дръжки, длановидно нарязани на 5 до 9 дяла, назъбени. Цветовете са дребни, многобройни, разположени на върха на нежни стъбла, които излизат измежду листата.Почвата трябва да е лека, хумусна и влажна, но не и такава, която задържа излишна влага. Хранителните вещества не бива да са в излишък, затова не се препоръчва често и обилно торене. По-добре е да оставим хойхерата гладна, отколкото да я прехраним. Същото се отнася и до поливането – крайностите трябва да се избягват.

Продават ги и на пакет, ето няколко от сортовете : Dale’s Strain, Plum Pudding, Firefly, Pretty Polly, Snow Angel and Regina.

Ботаническото име цветето е получило в чест на немсия ботаник Хойхер. Англичаните го наричат петнист здравец, а у нас е известно като „сълзата на поета“.
От недотам ефектните природни видове хойхера съвременните селекционери са създали оригинални, приказно красиви сортове, които печелят обичта на цветарите по целия святТъй като корените имат склонност да излизат над почвата, хойхерите редовно трябва да се загърлят и засипват. Освен това трябва на 4-5 години да се разделят туфите, на които средата се е оголила, и да се засаждат на нови места. Така и най-лесно се размножават. Размножаванетосъс семена също не е трудно,но младите растения зацъфтяват на третата година.

Освен в градината, хойхерата е много ефектна и като саксийно цвете. Можете да я засадите в сандъчета, с които да украсите слънчевите си балкони и тераси. Подходяща е смес от равни части градинска почва, листовка и пясък. Зимата могат да прекарат на открито.

dal » Пет Мар 05, 2010 8:37 am

Хойхера, тиарела и хойхерела (Heuchera, Tiarella)

Коментирайте тази статия

* Задължително поле