Божур – Paeonia. Видовете в България. Отглеждане

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.0 Градински цветя и растения | Дата 24-02-2010

Божурът (Paeonia) е род двусемеделни растения. Повечето видове са многогодишни тревисти растения с височина 0,5-1,5 м, но някои са дървесни и представляват храсти с височина до 2-3м . В България се срещат три вида:
Paeonia mascula (розов божур), Paeonia peregrina (червен божур) и Paeonia tenuifolia (теснолистен божур).

Най–известни са тревистите божури. Те са типични за Мала Азия и Европа. Ценени са заради красивите си цветове, често оцветените им листа и интересните декоративни шушулки, пълни със семена.
Цветовете са обикновено полу-прозрачни и са подредени в един или два реда. Най – популярните у нас видове божури са кичести.
Божурите достигат височина 50 – 100 см. Дървовидните – и по два метра храсти. Последните години все по масово се внасят и предлагат за продажба дървовидни божури . Сортовете са хиляди – до един звучащи на китайско-японски и страшно красиви. Обичат предимно изток-север, без силно слънцеогряване.

Цъфтят от късна пролет до началото на лятото. Дървовидните цъфтят по-късно.
Цветовете на дървовидните са големи, често двойно или изцяло, с всички възможни цветове – бяло, крем, жълто, оранжево,  различни нюанси на розово, лилаво и червено, дори виолетово.
Божурът е култивиран преди повече от 4000 г. Божурите трябва да се засаждат на дълбоко в плодородна, богата на хумус почва, която не трябва да изсъхва прекалено бързо през лятото.
Преди да засадите растението, обогатете почвата, като добавите добре изгнила тор или градинска пръст. Полезно е такава тор да се добавя и около самото растение в началото на всеки нов сезон. Така корените му получават допълнително влага.
Между растенията трябва да има разстояние поне 60 см. – 90 см.
Когато растенията пораснат и цветовете наедреят, поставете подпора. Или стрижете за вазите: :D
Божурите понасят добре полусянка, но цъфтят много по – добре на слънце.
Божурите са многогодишни растения. Ако искате все пак да ги разсаждате, направете го през есента или ранна пролет. Просто издърпайте внимателно растението с корените. Всяка част от корена, която има пъпка, ще порасне и ще роди ново растение от същия вид, докато при размножаването чрез семена не могат да се възпроизведат абсолютно същите растения.
Това твърди теорията.
Практиката – след преместване на ново място божурите могат да не цъфтят няколко години.
Прекрасни партньори с хостите, опитайте!
Друг челен опит за споделяне – ако им отделите лента в градината и ги засеете, можете да наредите отпред на лентата хризантемите. Когато божурът е в апогей и цъфти хризантемата тъкмо тръгва да разлиства. По късно, след като божурите ви прецъфтят, хризантемите скриват туфите листа , защото коренището не бива да бъде оставяно без листа , тъй като се изхранва през лятото. Докато поливате божурите, поливате и хризантемите. Това ми го каза една стара градинарка и аз преместих всичките 11 сорта божури, и ефектът е супер… :daaa:

dal » Сря Фев 10, 2010 1:40 pm

Божур (Paeonia)

Коментирайте тази статия

* Задължително поле