Агапантус – Agapanthus

0

Автор HobbyKafe | Секция 2.0 Градински цветя и растения | Дата 26-04-2011


Името Агапантус е с гръцки произход и означава “любовно цвете”, други популярни имена са Африканска лилия и Нилска лилия. /Друг въпрос е защо, при положение че Нил няма нищо общо с естествените находища на растението, които са около нос Добра надежда в Южна Африка/. Пренесено е в Европа през 17 век от първите преселници – първи е представен Agapanthus africanus през 1679г. През 1940 от Луис Палмър е създадена групата Хедборн хибриди, голяма част от които са напълно студоустойчиви в Европа. Тези хибриди се характеризират с изключително големи листа и цветове с размерите на футболна топка.
Растението образува туфи от дълги,блестящи листа с форма на меч и е атрактивно дори и когато не е в период на цъфтеж, видовете се делят на две големи групи – вечнозелени и листопадни. Цветоносите са дълги според вида и сорта между 60 см и 1,8 м, и завършват с топка от множество цветчета с формата на камбанка или миниатюрна лилия. Цветовете варират от бяло, през небесно синьо до мастилено синьо и виолетово. Цъфтежът продължава през цялото лято, като може да трае от няколко седмици до 3 месеца. Подходящо е за отглеждане в контейнер – вечнозелените или в градината * – листопадните видове, които са значително по-студоустойчиви. Растенията отглеждани в контейнер трябва да преминат период на зимен покой, и тъй като в България това най-вероятно биха били Agapanthus campanulatus, който е листопаден, най-подходяща за тях зимна температура е около 5 градуса.

Някои от популярните видове и сортове са:
– A. praecox – вечнозелен агапантус, особено необикновен с това, че на един цветонос, може да има до 3 отделни съцветия.
· A. ‘Midnight Blue’ сорт мини агапантус произхождащ от Ирландия, листата са тревисти, достига размери до 40 см., цветът е наситено тъмно син.
· A.campanulatus – студоустойчив, отделните камбанки с с размери около 3 см, цветоносът достига около 70 см.
· A.’Castle of Mey’
· A. ‘Lilliput’

Отглеждане
Агапантусът необича тежки, преовлажнени почви, както и такива, които лесно пресъхват, особено през периода на активна вегетация, когато растението изисква обилно поливане – ключов фактор за обилен цъфтеж. Всъщност растението може да оцелее след 6-8 месечно засушаване, но това силно се отразява на цъфтежа. Много хранителните почви също трябва да се избягват, тъй като се провокира свръх развитие на слаби листа, които са лесно податливи на студ. Предпочита ярко слънчево огряване. Не се напада от неприятели, освен в много редки случаи от щитоносна въшка и червен акар.
Размножаването е чрез разделяне на коренищата – за вечнозелените видове на всяка 4 година, веднага след прецъфтяване, новите растения зацъфтяват още на следващата година. Листопадните видове се пресаждат на пролет, преди да започне вегетацията, веднага след засаждането се поливат обилно и след това не се поливат чак докато не се появат листата. Тези видове агапантус не обичат разделянето, цьфтят най-добре когато корените им напълно обхванат саксията и обикновено зацъфтяват на втората или дори третата година след разделянето. Семенно размножените растения зацъфтяват на третата или четвъртата година.

* за по-експериментално настроените градинари на Българска територия. Във Великобритания е напълно студоустойчиво, моят екземпляр отглеждан в саксия не мръзне при –15, вече 5 години зимува на тераса, на която температурите са само с 5 до 10 градуса по-високи от външните.

Източници на инфо и снимки:

http://www.agapanthus.org.uk
http://en.wikipedia.org/wiki/Agapanthus

Blue sky » Вто Ное 24, 2009 10:16 pm

Агапантус, Любовно цвете (Agapanthus)

Коментирайте тази статия

* Задължително поле