Сентполия, Saintpaulia, Aфриканска теменужка

0

Автор HobbyKafe | Секция 1.5 Геснериеви и бегониеви | Дата 05-04-2010

Aфриканската теменужка, или както е по-известна у нас – сентполия, е най-често срещаното стайно отглеждано цвете в българският дом. Това крехко растение дължи популярноста си на малкия си размер и почти целогодишният цъфтеж, с които радва нашите очи. Цветчетата на сентполията са изящнит и варират във всевъзможни форми и цветове – от бяло до розово, синьо, пурпурно и виолетово.
Сентполията (Saintpaulia) е открита за пръв път през 1892 г. от германския барон Валтер фон Сент-Пол (1860-1910) в планините на Танзания и получава и носи и до днес неговото име. Неизброими са познатите ни хибриди с различна форма и цветове, цъфящи в два цвята и такива с различен цвят на едно растение.
Листенцата на африканска теменужка са нежни и крехки, обвити във фин мъх, вариращи от обикновени сърцевидни до назъбено-кичести покрая.
В домашни условия оптималната температура за отглеждане на сенполиите е около 20-22 градуса. Желателно е да поливаме с по-мека вода със стайна температура, като поддържаме умерена влага в саксиите със сентполии. Растенията обичат полусенчестите места, не е желателно да бъдат огрявани пряко от слънцето. Най често се отглеждат на северозападните первази на прозорците в нашите домове.
Внимание: Не бива да опръскваме листата на растенията, защото водата попаднала там довежда до образуване на неприятни кафяви петна от загниване.
При размножаване на сентполия най-често се използват за ‘резници’ самите листа на растението, които се вкореняват много лесно в съд с вода, дори и без вкоренител. Желателно е температурата в помещението през този период да не пада под 20 градуса. Коренчетата изникват след 3-4 седмици. Понякога се изчаква до поява на ново малко растение и тогава се засажда.
Когато засаждаме сентполията, трябва да внимаваме в избора на почва, като се избягват глинести и кисели почви, които ще доведат до загниване на крехките коренчета. Желателно е да изберем и подготвим торфена смеска с по-рехава структура. Торфен субстрат се продава във всеки цветарски магазин, с него няма да има проблем при размножаването на теменужките (още едно име използвано у нас). Добра идея е да се прави подмяна на почвата в саксията на 1-2 години, както и да се обеззаразява предварително.
Желателно е да следим и премахваме редовно прецъфтелите цветове, както и редовното да подхранваме растенията. Цъфтежът на нашите сенполии ще бъде по-силен, когато самото растение е засадено в по-малка по диаметър от 10-12 см. саксия.

flowers.content » Пон Апр 05, 2010 7:59 pm

Сентполии (1)

Коментирайте тази статия

* Задължително поле