Отглеждане на картофи- Батати
Модератор: Миша
- ичиконти
- Виенско кафе
- Мнения: 483
- Регистриран на: Юли 28, '21, 17:15
- Местоположение: Севлиево
- Дал благодарност: 144 пъти
- Получил благодарност: 130 пъти
Re: Отглеждане на картофи- Батати
Баси, към днешна дата разните видове батати-червени, корен стигна цена 6 лв бройката.
- ugod
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1456
- Регистриран на: Авг 22, '17, 22:27
- Местоположение: Birmingham uk
- Дал благодарност: 177 пъти
- Получил благодарност: 233 пъти
Re: Отглеждане на картофи- Батати
Не знам защо са толкова скъпи.При нас в Лидл има две цени 78 пи и 1паунд. Направи ми впечатление,че и овесените ядки отиват някъде към 5 лв.А тук в Лидл са 78 пи.Та за това не сея батати, просто да си ги купя ми е по изгодно.Но за това пък тази година си сях 3 реда с картофи наречени Sarpo Mira.Тези картофи са поръчани от бившата СССР на унгарските учени.Дали са им 12 вида диви картофи събирани от целия свят.Целта на руснаците е бил да се създаде сорт, който не се влияе от болести и насекоми.В случай на липса на хляб, да има поне картофи.Които са ги наричали негов заместител.Един вид, са искали да се подсигурят с заместител на хляба.И представете си цели 40 години са давали пари на унгарците за да създадат желания сорт. И когато унгарците вече почти са готови, руснаците казали,че не проявяват интерес, както и средства.Това е времето, когато се разпада СССР..За това предлагат на англичаните, и те се съгласяват да довършат новия сорт картофи.
В момента около картофите в страни се вижда трева, но това ще и е временно.Понеже това ми в 3-то ходене тази година на алотмънта.Времето беше доста дъждовно и хладно та за това отложих за по хубави дни.
Картофите сях на 18 април.Картофите не са от най - евтините.За 5 кг дадох 25 паунда.
https://www.google.com/search?client=fi ... sarpa+mira
-
- Кафе машина
- Мнения: 4847
- Регистриран на: Дек 28, '17, 20:20
- Местоположение: Паволче.Враца...
- Дал благодарност: 45 пъти
- Получил благодарност: 598 пъти
Re: Отглеждане на картофи- Батати
ugod,пожелавам ти голям урожай от тези картофки и дано да са вкусни. Изглеждат добре..
- ugod
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1456
- Регистриран на: Авг 22, '17, 22:27
- Местоположение: Birmingham uk
- Дал благодарност: 177 пъти
- Получил благодарност: 233 пъти
Re: Отглеждане на картофи- Батати
Макар и на кратко, се опитах да дам предисторията на този сорт.И наистина са много добри отзивите за него.
Този човек ме запали за него. Иначе ибягвам да сея картофи заащото те също са разпространители на фитофтората.
- ugod
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1456
- Регистриран на: Авг 22, '17, 22:27
- Местоположение: Birmingham uk
- Дал благодарност: 177 пъти
- Получил благодарност: 233 пъти
Re: Отглеждане на картофи- Батати
Реших да споделя с вас какво правя с картофите Sarpo Mira.
В интервал от време проверявам картофите относно покълването..Гледам,че някой леко са започнали.За това реших да направя следното.Просто ги отделям обелвам и бланширам.Целта ми е да не допускам да покълват , като по този начин започват да отделят по-голяма влага .Която от своя страна ще предизвика още по голям % покълване.Намерих едно видео на Иван Звездев, който показва, как стават хрупкави и същевременно меки в сърцевината картофи.Ако някой се интересува може да гледа видеото.
Вече правя за 3-ти път.Готовите слагам в фризера.Без да се хваля, мога да кажа,че вече мога да хи бланширам добре.
Между другото картофите определени за семе някъде около 10 кг съм ги сложил на перваза на прозореца.Така, те няма да покълват.Когато са на светло, те фотосинтезират и позеленяват.По този начин се предпазват от насекоми и болести.
https://postimg.cc/5HHcYwgP
https://postimg.cc/Yv7qF2sc
Между другото , когато се връщах от България ,си взе истински джоджен.А не от този, който се продава по агроапътеките.Още на следващия ден го засях , и за сега се чувства добре.
В интервал от време проверявам картофите относно покълването..Гледам,че някой леко са започнали.За това реших да направя следното.Просто ги отделям обелвам и бланширам.Целта ми е да не допускам да покълват , като по този начин започват да отделят по-голяма влага .Която от своя страна ще предизвика още по голям % покълване.Намерих едно видео на Иван Звездев, който показва, как стават хрупкави и същевременно меки в сърцевината картофи.Ако някой се интересува може да гледа видеото.
Вече правя за 3-ти път.Готовите слагам в фризера.Без да се хваля, мога да кажа,че вече мога да хи бланширам добре.
Между другото картофите определени за семе някъде около 10 кг съм ги сложил на перваза на прозореца.Така, те няма да покълват.Когато са на светло, те фотосинтезират и позеленяват.По този начин се предпазват от насекоми и болести.
https://postimg.cc/5HHcYwgP
https://postimg.cc/Yv7qF2sc
Между другото , когато се връщах от България ,си взе истински джоджен.А не от този, който се продава по агроапътеките.Още на следващия ден го засях , и за сега се чувства добре.