Нови ентусиасти
- Lalel4e
- Баш кафе майстор
- Дал благодарност: 988 пъти
- Получил благодарност: 965 пъти
Re: Нови ентусиасти
Недей, за Бога, недей!!Sofiya Stoicheva написа: ↑Ное 11, '24, 15:34 И на фона на тази случка сега чета в темичката на Lalel4e перипетите й, и се чудя дали да се захващам аз с резачката?!

Каква ти е резачката? Електрическа, или бензинова? И целите дървета ли смяташ да махаш, или само клони да се орязват? Опасна машина е това, аз после гледах едно видео как се режат дървета с всички мерки за безопасност, от които аз не спазих нито една... акъла ми са взе - безумие е това, да знаеш! Бих рязала само легнали дървета на земята, хоризонтално. И все пак, като се замислих - тази верига нещо ако вземе да се метне, да се скъса... добре е човек да има каска, очила. Има и специални защитни дрехи с дълги ръкави, ръкавици... Мисля, че ако лежа паднало дърво (аз имам две за рязане и един дебел клон), не е толкова опасно, обаче на дърво е друго. То трябва и да ти е удобно да застанеш така, че веригата да е хроизонтална, защото клоните се усукват при падането и захапват. Също ако се реже цяло дърво, има специални техники да се предвиди накъде да падне и пак е опасно. Не се занимавай!
Иначе - колосален вихър сте, аз надникнах и ми се зави свят

Мислех да се изнижа по терлици, ама прочетох за резачката и реших да си кажа

Моето представяне в YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC2qiRn ... I5o9nT8RCw
Блог: Цветята, времето и вятъра
- ln_none
- Кафеджия/Кафеджийка
- Дал благодарност: 58 пъти
- Получил благодарност: 1002 пъти
Ай са, не го изкарвай чааак толко опасно, само малко акъл трябва. Таман оня ден отрязах една джанка, а баба1 ми асистираше за един клон, който можеше да смете керемидите, та я инсталирах на безопасно разстояние с едно въже да го насочва
Почни от ниските клони да усетиш като как е, пък си реши.
Легнали дървета се режат по-трудно от прави, понеже подскачат и трябва да се застопоряват.
Бързо оздравяване на майстора на климатиците!

Легнали дървета се режат по-трудно от прави, понеже подскачат и трябва да се застопоряват.
Бързо оздравяване на майстора на климатиците!
-
- Кафе с мляко
- Дал благодарност: 766 пъти
- Получил благодарност: 337 пъти
Благодаря ви за пожеланията, мили хора!
Тази седмица няма да се пробвам с резачката (бензинова е), защото ще пътуваме към пазарджишкото село. Но следващата ще я запаля, и да, първо долните ще пробвам. Целите дървета ще махаме. Тази година имаха много, ама много плод. Обаче не зреят дружно, и голямо чистене падна. Лошото е, че като капят сливи отгоре на фургона, запушват отворите, през които се оттича водата. И се качвахме да ги чистим, пък то по панелите не трябва да се стъпва, защото се изкривяват, пък у нас няма никой 40-килограмов... Тегава работа беше, та затова ще си заминават.
Съседите нямат против някакви декоративни дървета, така че вероятно ще насадим. Хубаво е да има естествена сянка, а като капят само листа наесен, с една духалка ще ги махаме.
Тази седмица няма да се пробвам с резачката (бензинова е), защото ще пътуваме към пазарджишкото село. Но следващата ще я запаля, и да, първо долните ще пробвам. Целите дървета ще махаме. Тази година имаха много, ама много плод. Обаче не зреят дружно, и голямо чистене падна. Лошото е, че като капят сливи отгоре на фургона, запушват отворите, през които се оттича водата. И се качвахме да ги чистим, пък то по панелите не трябва да се стъпва, защото се изкривяват, пък у нас няма никой 40-килограмов... Тегава работа беше, та затова ще си заминават.
Съседите нямат против някакви декоративни дървета, така че вероятно ще насадим. Хубаво е да има естествена сянка, а като капят само листа наесен, с една духалка ще ги махаме.
- Lalel4e
- Баш кафе майстор
- Дал благодарност: 988 пъти
- Получил благодарност: 965 пъти
Нонеее... познат на наши близки приятели си е забил резачката в челото.. не знам колко малко акъл трябва, ама аз не бих насърчила никого да почва от нищото директно да реже цели дървета. Бензиновата резачка мисля е по-тежка от електрическата и по-трудно се борави с нея, не знам, нямам опит с такава.
Нещо, което нкога/никъде не съм чела/чувала е, че има един момент (поне моята резачка е така), когато при спиране на работа (при отпускане на бутона), веригата спира на място на мига, а двигателят продължава да върти. При това положение, ако се натисне бутона отново, веригата може да се изметне. Затова като спра веднъж, изчаквам инерцията на двигателя също да приключи, да стигне до пълен покой, преди да я пусна отново.
Всеки сам си "преценя", само не вземайте пример от мен
! Ей я Нонето - от нея вземайте 
Във всеки случай бих препоръчала да се погледне някое образователно видео или да се прочетат инструкции за работа и безопасност. Белята веднъж става, да пази Господ!
Нещо, което нкога/никъде не съм чела/чувала е, че има един момент (поне моята резачка е така), когато при спиране на работа (при отпускане на бутона), веригата спира на място на мига, а двигателят продължава да върти. При това положение, ако се натисне бутона отново, веригата може да се изметне. Затова като спра веднъж, изчаквам инерцията на двигателя също да приключи, да стигне до пълен покой, преди да я пусна отново.
Всеки сам си "преценя", само не вземайте пример от мен

Във всеки случай бих препоръчала да се погледне някое образователно видео или да се прочетат инструкции за работа и безопасност. Белята веднъж става, да пази Господ!

Моето представяне в YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC2qiRn ... I5o9nT8RCw
Блог: Цветята, времето и вятъра
-
- Кафе с мляко
Изминалата събота при нас падна хубав сняг! В София нямаше, само отсреща по високите квартали и Витоша. Преди да тръгнем на село, се обади комшийка - да знаем, че паднал малко сняг, скъсал някакъв главен далекопровод и в две общини няма ток! Но ние, нали сме ентусиасти, както вече се разбра, тръгнахме.
Естествено климатик няма как да тръгне без ток, обаче ние вече имаме печка!!! С една дума, преди две седмици копче за балтона си купихме! И сега ходим само в един от почивните дни и греем празната къща. За няколко часа успяваме да вдигнем Т от 4-5° на 12-13° в ъгъла на хола. Иначе покрай печката не се стои, 10 kW е.

-
- Кафевар/ка/
- Дал благодарност: 277 пъти
- Получил благодарност: 459 пъти
бре, печката е като нашата..Да те топли! Ние имаме подарък от един печник от Москва, той прави тухлени печки и камини.То е като лира, но квадратно.За зима махнахме и почуствахме разликата в топленето.Но съпругът ми каза, че било трудно за чистене.Но топли по-добре отколкото без нея.Саждата, казват, че се маха при горене на картофени обелки, орехови черупки и дърва от трепетлика.Трепетлика нямаме. Трябва да намеря повече орехови черупки, обелки имаме малко..Интересно, а горене на орехови листа не вършат ли работа като черупките? Върху печката наредихме тухли, огнеупорни.Но понататък ще купя камъни за сауна. Виждам, че при теб също на коляното от тръба наклон няма, при нас малък наклон и всеедно саждата се задържа.Това не е хубаво може да се запали,ако огън е по-голям.Трябва редовно да се почиства и димоход(комин)
Бензинова резачка е тежка и не трябва на високо да я ползвате. Имаше един,Боцман му беше прякора, който работил при соца в Коми, той ряза с нея.Като падна от дървото, хвърлил резачката инстиктивно по-далеч, той имаше голям опит в рязането. В интернет има много видео, как режат дърветата.Получил е инсулт или инфаркт, не разбрах, и падна от дървото..
Бензинова резачка е тежка и не трябва на високо да я ползвате. Имаше един,Боцман му беше прякора, който работил при соца в Коми, той ряза с нея.Като падна от дървото, хвърлил резачката инстиктивно по-далеч, той имаше голям опит в рязането. В интернет има много видео, как режат дърветата.Получил е инсулт или инфаркт, не разбрах, и падна от дървото..
-
- Кафе с мляко
alina, да, чела съм и съм разглеждала руските и скандинавски каменни печки. Но ако се заложи на такава, трябва още в проекта да се заложав въздуховоди, за да може да се отоплява цялата къща. Знам, че Люб има камина с въздуховоди. При нас е заложено друго отопление, а печката е за резерва и за кеф
На кюнеца може да се сложи радиатор, може и малка фурничка. А на самата печка - вентилатори, които се задвижват от топлия въздух. Четох мения, че два такива вършат доста добра работа. Ето тези:https://www.bogdanmebel.com/ofis/biznes ... i-cheren-1 Наскоро ги имаше и в Лидл, по 30 лв и съжалявам, че не взех.
Има и едни по-сериозни устройсква, които са радиатор-колектор плюс вентилатор зад него, но се включва в ел. врежата и са по 550 лв. Твърди се, че са с голяма ефективност.
Намерих типът на финландксата печка - НуннаУни. Тези печки и камини били с някакъв тип мек камък, с изключително високо КПД. Твърди се, че за нашите условия една къща от около 100-120 м2 може да се отоплява с 5-6 м3 дърва на сезон. Така или иначе не се продават в Бг, няма кой да ги инсталира и поддържа.
https://www.nunnauuni.com/fireplace-range/

Има и едни по-сериозни устройсква, които са радиатор-колектор плюс вентилатор зад него, но се включва в ел. врежата и са по 550 лв. Твърди се, че са с голяма ефективност.
Намерих типът на финландксата печка - НуннаУни. Тези печки и камини били с някакъв тип мек камък, с изключително високо КПД. Твърди се, че за нашите условия една къща от около 100-120 м2 може да се отоплява с 5-6 м3 дърва на сезон. Така или иначе не се продават в Бг, няма кой да ги инсталира и поддържа.
-
- Кафевар/ка/
- Дал благодарност: 277 пъти
- Получил благодарност: 459 пъти
Тухлена печка за тези които живеят постоянно е ефективна, но ние идваме от дъжд на вятъра, трябва да загряваме бързо.Тази печка ни устройва.Камък, който ползват в Финландия за печки като материал тухли, е много скъп, него го добиват в Карелия. Правих проучване за него.В София може да се намери много неща, които трабва и в Пловдив, по-развит е бизнеса им.Във Варна бизнесмените сякаш спят, много са бавни и тромави в движенията на бизнеса. А всичко по интернет да поръчваш е невъзможно.Някои неща трябва да пипнеш да погледнеш отблизо..Рядко кой прави безплатно пращане.Големи неща е по .ефективно с безплатна пратка.Sofiya Stoicheva написа: ↑Дек 4, '24, 10:07 alina, да, чела съм и съм разглеждала руските и скандинавски каменни печки. Но ако се заложи на такава, трябва още в проекта да се заложав въздуховоди, за да може да се отоплява цялата къща. Знам, че Люб има камина с въздуховоди. При нас е заложено друго отопление, а печката е за резерва и за кефНа кюнеца може да се сложи радиатор, може и малка фурничка. А на самата печка - вентилатори, които се задвижват от топлия въздух. Четох мения, че два такива вършат доста добра работа. Ето тези:https://www.bogdanmebel.com/ofis/biznes ... i-cheren-1 Наскоро ги имаше и в Лидл, по 30 лв и съжалявам, че не взех.
Прозорецът ти,голям и съчетан с врата, много ми харесва.Такъв исках за влизането в зимната градина, там исках да сложа палма..Моите мечти рядко се сбъдват..Такъв прозорец най-често правят японците, сядат и съзерцават своята градина..
- ljuboznatelna
- Чист кофеин
- Дал благодарност: 1416 пъти
- Получил благодарност: 3099 пъти
Зимна приказка е при теб! И камината веднага създава уют в празната стая! Да ви е топло и в къщата, и на душата!
-
- Кафе с мляко
Колко бързо се изниза и декември, и цялата година!
Време за равносметки и планове за бъдещето. Тези дни си говорихме с ММ, че от напредъка по къщата не сме твърде доволни, но такива са ни възможностите. Което е можело да се направи с личен труд, е направено. Което действие иска

, чака!
Но все пак, важното е, че има движение.
По отношение на градината, сравнявайки празното място преди година, има напредък. Е, доста сме нетърпеливи и ни се струва, че растенията растат бавно, но всъщност не е така. Единствено будлеята прави прираст от 2 м годишно, като доматите
Останаха ми незасадени две рози и три овощни дръвчета. Закопани са в земята, но все не улучвам време, защото ходим веднъж в седмицата за по няколко часа. Но времето си минава, решила съм тази седмица да обуя гумените ботуши и да действам.
За ранна пролет плановете са ММ да направи конструкция на двете лозички, но нека още малко му заздравее ръката.
Не живеем там, обаче да си доставим радост и да ме в тон с комшиите, украсихме за празниците.

Градинката е тъжна и кална, защото след първият ранно декемврийски сняг, друг не е имало.

Време за равносметки и планове за бъдещето. Тези дни си говорихме с ММ, че от напредъка по къщата не сме твърде доволни, но такива са ни възможностите. Което е можело да се направи с личен труд, е направено. Което действие иска

По отношение на градината, сравнявайки празното място преди година, има напредък. Е, доста сме нетърпеливи и ни се струва, че растенията растат бавно, но всъщност не е така. Единствено будлеята прави прираст от 2 м годишно, като доматите
Останаха ми незасадени две рози и три овощни дръвчета. Закопани са в земята, но все не улучвам време, защото ходим веднъж в седмицата за по няколко часа. Но времето си минава, решила съм тази седмица да обуя гумените ботуши и да действам.
За ранна пролет плановете са ММ да направи конструкция на двете лозички, но нека още малко му заздравее ръката.
Не живеем там, обаче да си доставим радост и да ме в тон с комшиите, украсихме за празниците.

Градинката е тъжна и кална, защото след първият ранно декемврийски сняг, друг не е имало.